Cégvilág

Újabb vallomás a lehallgatási botrányban - Bajba kerülhet Cameron

Az azóta bezárt News of the World szerkesztőségében igenis széles körben ismert volt a telefonlehallgatások ténye, még ha a volt szerkesztő, Andy Coulson igyekszik is leplezni a tényeket - derül ki egy most nyilvánosságra került levélből.

Clive Goodman szerint Andy Coulson - aki a médiamilliárdos Rupert Murdoch lapjától később David Cameron miniszterelnök kommunikációs stábjához csatlakozott - felajánlotta neki, hogy megtarthatja az állását a News of the Worldnél, amennyiben a lapot nem keveri a lehallgatási botrányba, ha bíróság elé kerül. Goodman volt az a riporter, akit 2007 januárjában letartóztattak, amiért illegálisan sms-eket fogott el többek között a királyi család tagjainak telefonjairól.

A levelet még 2007 márciusában írta a riporter, aki az előzetesből tiltakozott a News of the Worldtől való elbocsátása ellen. "A telefonokba való betörés sokszor előkerült a szerkesztőségi üléseken, amíg Coulson meg nem tiltotta az erre való hivatkozásokat." A levélből kiderül, hogy a szerkesztő és az újság jogi menedzsere, Tom Crone "többször is ígéretet tett arra, hogy visszamehetek a laphoz dolgozni, amennyiben sem a lapot, sem a szerkesztőség egyetlen tagját sem hozom elő a tárgyalás során. Nem tettem és remélem, a lap megteszi, amit ígért" - írta Goodman. A több mint négy éves levelet kedden tette közzé a médiával foglalkozó brit parlamenti bizottság.

Coulson a 2007-es botrány kitörése után lemondott, ám következetesen tagadta, hogy tudomása lett volna a telefonüzenetek elfogásáról. Később David Cameron stábjábal kapott munkát, ám ezt az állását is kénytelen volt idén januárban elhagyni azután, hogy a botrány tovább folytatódott, és egyre több olyan vélemény látott napvilágot, hogy szerkesztőként igenis tudomása volt az üzelmekről.

Az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság keddi állásfoglalása szerint jó esély van rá, hogy újból behívják Rupert Murdoch fiát, Jamest, hogy válaszokat adjon a Goodman-levél tartalmára és többi vallomásra, melyek ellenmondanak a korábbi meghallgatáson elhangzott állításainak.

News of the World előzetes Rupert Murdoch lehallgatás botrány
Kapcsolódó cikkek