Cégvilág

A bankok is beszálltak az irodapiacba - Bérleti helyzet, most

A magyar irodapiac teljesítménye 2011 első félévében a várakozásoknak megfelelően alakult. „Minden téren stabilitás volt tapasztalható, miközben több pozitív jel is mutatkozott: a bérbeadások száma nőtt és az üresedési ráta is csökkenésnek indult, miközben az új átadások jelentősen megfogyatkoztak.” – mondta a Colliers International irodapiaci jelentésével kapcsolatban Mazsaroff Kata, az ingatlan-tanácsadó ügynökség budapesti irodájának bérlőképviseleti vezetője.

A teljes modern irodaállomány mindössze 16 200 négyzetméterrel nőtt az év első hat hónapjában, két projekt átadásával (CDO Calasanz a belvárosban, illetve az Officium Észak-Budán). A piaci bérleti tranzakciók összértéke 163 700 négyzetmétert tett ki, amely magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt, valamint időarányosan arra enged következtetni, hogy az éves érték is meghaladja majd a 2010-es eredményt. A tranzakciókon belül az új bérbeadások és a hosszabbítások együttesen mintegy 90 százalékot tettek ki (fele-fele arányban megosztva), míg a bővülések összege 17 000 négyzetméter volt – ez utóbbi egy abszolút pozitív jel a piacnak.

Az újratárgyalások továbbra is nagy szerepet játszottak a bérbeadásokon belül, és az adatok azt mutatják, hogy az 5 000 négyzetméter feletti irodaigényű nagy cégek még mindig inkább az újratárgyalás és hosszabbítás, mint a költözés mellett döntenek. Az első félévben ilyen ügylet volt például a Nokia Siemens és a Raiffeisen Bank szerződéseinek újratárgyalása, mely mindkét esetben több mint 10 000 négyzetméter-es ügylet volt.

Bár az üresedési ráta kis mértékben magasabb volt június végén, mint az elmúlt év végén, és ez 24,9 százalékot mutatott, a második negyedévben már csökkenés volt tapasztalható az első negyedévhez képest, és ez a trend várhatóan folytatódni fog a második félévben is.

A szakember elmondása szerint a fejlesztői fronton volt egy kis aktivitás az első félévben, mivel két régen várt Váci úti projekt – a Váci Greens és a Green House – építkezése megindult. Ez a budapesti alpiac továbbra is vonzó és sikeres, és az új fejlesztések is leginkább ide koncentrálódnak, miután a jó helyek szinte már elfogytak az itteni irodaházakban. Új fejlemény, hogy megjelentek a piacon a bankok által kínált bérlemények. A pénzintézetek elkezdték feldolgozni a „rájuk szakadt” ingatlanvagyont és aktív tulajdonosi működést mutatnak, de inkább az eladás helyett a bérbeadásra koncentrálnak.

A Colliers International előrejelzése szerint erős lesz a kereslet az irodapiacon az év hátralevő részében is. Négy projekt átadása várható csak a második félévben, 48 000 négyzetméter összterülettel. A piaci felszívás várhatóan nőni fog, így az üresedési ráta is tovább csökkenhet az év végéig. A bérleti díjakban semmilyen komolyabb változásra nem az ingatlan-tanácsadó cég egyik piaci szegmensben sem, stagnálást jeleznek előre. Várhatóan az újratárgyalások továbbra is jelentős szerepet játszanak majd a piacon.

irodapiac bérleti díj green house üresedési ráta Bank átadás váci greens colliers
Kapcsolódó cikkek