Cégvilág

A Szovjetunió óta nem látott olajrekord - Lenyomhatják a szaúdiakat

Az orosz olajtermelés a szovjet idők utáni korszak rekordot állított fel augusztusban, napi 10,28 millió barrellel. Ezzel Oroszország megőrizte pozícióját, mint a világ vezető olajtermelője, megelőzve Szaúd-Arábiát, amelynek olajtermelése augusztusban napi 9,9 millió hordóra nőtt.

Az orosz olajtermelés augusztusban 2,1 százalékkal nőtt éves rátán, a termelés növekedése az idei első nyolc hónapban azonban 1,3 százalékos volt a tavalyi azonos időszakban mért adathoz viszonyítva. A moszkvai energiaügyi minisztérium közleménye szerint 2011-ben az olajtermelés 509 millió tonna lesz (napi 10,23 millió barrel), a 2010-ben mért napi 10,145 millió barrellel szemben.  A termelésnövekedés főleg a TNK-BP-nél és a Gazpromnál következett be.

A The Moscow Times idézte Szergej Kudrjasov energiaügyi miniszterhelyettest, aki szerint az orosz olajexport akár 10 százalékkal is nőhet, csaknem utolérve Szaúd-Arábiát. Az orosz olajexport piacán egyébként jelentős változások következnek be azzal, hogy a múlt héten Vlagyimir Putyin miniszterelnök elrendelt egy a szektorra vonatkozó joghézag betömését. Eddig az exportőrök egy rész megkerülte a nyersolajra kivetett magas kiviteli vámot azzal, hogy enyhén finomított terméket szállítottak le.

Míg a vámszedők alacsonyabb kategóriájú üzemanyagként könyvelték a termékeket, addig a külföldi vásárlók nyersolajként használták fel azt. Ennek hatására a kormány szerint a termelők 20-25 millió tonna nyersolajat irányítanak közvetlen exportra ahelyett, hogy a finomítóknak szállítanák le, így 10 százalékos emelkedéssel, 265 millió tonnára ugorhat az orosz olajexport jövőre. Ezzel párhuzamosan a rivális Szaúdi Arábia tavaly 275 millió tonnát exportált és ez a szám várhatóan csökken a következő években, így Moszkva hamar utolérhető a Közel-keleti olajbirodalmat.

Ugyanakkor azonban az orosz földgáztermelés augusztusban 6,1 százalékkal visszaesett a kereslet szezonális csökkenése miatt. A Gazpromnál a gáztermelés 8,2 százalékkal csökkent a múlt hónapban, 32,83 milliárd köbméterre. "Ez a legrosszabb augusztus a Gazprom történetében - jelezte Mihail Korcsemkin, az EastEuropean Gas Analysis szakértője. Az elemző szerint az exportértékesítés azért alacsonyabb, mert az orosz gáz a legdrágább az európai piacon. A helyzet pedig tovább romolhat, mivel az európai ügyfelek jelentős gázmennyiséget halmoztak fel az áremelkedésekre számítva.

 

Szaúdi Arábia üzemanyag olaj Orosz nyersolaj olajexport finomított
Kapcsolódó cikkek