Cégvilág

Ausztria, a szakképzett dolgozók paradicsoma

Az osztrák gépgyártás és fémfeldolgozás képviselői imázskampánnyal igyekeznek fellépni a két ipari ágazatban jelentkező szakemberhiány leküzdésére.

Minden hatodik osztrák vállalat számára gondot okoz a megfelelő munkatárs megtalálása. A munkaerőhiány Alsó-Ausztriában már a termelést is akadályozza. A szakemberhiányon kívül hiányzik az utánpótlás is, így csorbul Alsó-Ausztria, mint vállalati telephely imázsa.

A számítások szerint jelenleg háromszáz szakmunkás és négyszáz tanuló kezdhetne azonnal dolgozni a tartomány vállalatainál. A gazdasági válság után az üzemek kapacitáskihasználtsága jelentősen növekszik Az ORF osztrák tévé szerint idén szeptemberben imázskampány indul, amelynek során kiemelik a gépgyártásban és a fémfeldolgozásban dolgozó munkavállalók részére kínálkozó előnyöket. Az érintett cégek emellett politikai támogatásért is lobbiznak, szeretnék elérni, hogy a műszaki területek nagyobb hangsúlyt kapjanak az oktatásban, az ipari tanulók képzését pedig jobban értékeljék.

Az osztrák Ipari Szövetség (IV) szerint a korai nyugdíjaztatás a jövőben drákói létszámhiányt fog előidézni. Az osztrák politikának ezért meg kell reformálnia a képzési rendszert. Tíz osztrák vállalat közül nyolc máris hiányt tapasztal a szakképzett munkaerő terén – hangoztatta Veit Sorger, az IV elnöke az osztrák vezető vállalatokról szóló tanulmány ismertetésekor. A szakértők szerint a helyzet a következő években tovább romlik.

A létszámhiány különösen erősen érzékelhető az ipari tartományokban. Martin Gleitsman, az Osztrák Gazdasági Kamara szakértője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Ausztriában csak nemrégiben történt meg a piacnyitás, de örülnek annak, hogy eddig 13 ezer bevándorló segítségével csökkentették a munkaerőhiányt. Ez a bevándorlás nem elegendő a helyzet jelentős javítására, az érdekképviseletek szerint új életpályamodellre lenne szükség, amelyben nem a lehető legkorábbi nyugdíjazás jelenti a legvonzóbb alternatívát.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy a Bécsi Gazdasági Kamara (BGK) szerint a fővárosi vendéglátóiparban jelenleg mintegy 500-800 szakács hiányzik. A probléma pedig évről évre jelentősebbé válik, a helyzet mostanra drámaivá vált

fémipar gépipar piacnyitás osztrák kamara Ausztria
Kapcsolódó cikkek