Cégvilág

Az Amazon nagy dobása az Apple ellen - A Google-nak sem tetszik

Az Amazon eddigi történetében kétszer forgatta fel a könyvpiacot és az Economist elemzése szerint könnyen lehet, hogy most egy új szektorban indít el óriási változásokat.

1995-ben az Amazon megjelenése örökre megváltoztatta a könyves szakmát azzal, hogy mindenki számára elérhetővé tette a digitális könyvvásárlást. A következő mérföldkő a Kindle e-olvasó megjelenése volt – az eszköz olyan sikeres lett, hogy az elmúlt évben a vállalat már több elektronikus könyvet adott el, mint hagyományosat.

Az Amazon újabb nagy dobása a következő Kindle lehet, amely októberre kerülhet a virtuális polcokra, 250 dolláros árcédulával. Egyelőre nem sok hivatalos információs szivárgott ki a készülékről, de az sejthető, hogy a 7 hüvelykes kijelzőjű gép már direkt konkurenciát jelenthet az Apple számára. Az Economist emlékeztet arra, hogy egyelőre egy cégnek sem sikerült megtörnie az Apple egyeduralmát a tábla PC piacon. Az almás cég iPadje a piac több mint 90 százalékát tudhatja magáénak és eddig nem jelentkezett igazi kihívó. A HP a közelmúltban jelentette be, hogy feladja a TouchPad gyártását, de csalódást okozott a Dell Streak nevű készüléke és a RIM PlayBookja is, amely egyes elemzők szerint csak azért élhet túl, mert fontos része a cég stratégiájának.

Az Apple egyébként nem csak a készülékkel, de a hozzá kapcsolt hatalmas tartalomtömeggel is hódít: komoly televíziós- és zenekatalógusa mellett több tízezer szoftvert magába foglaló app store-ja jelentős előnyt biztosít a számára, hiszen a riválisok esetében a tartalmak  letöltése és a streaming video nézés is nehézkesebb. Az Amazon azért jelenthet kihívást az Apple-nek, mert a többi kihívóval ellentétben hozzá hasonlóan terjedelmes tartalom csomaggal rendelkezik zene, televízió és könyvek terén is. A korábban a stúdiókkal és kiadókkal megkötött megállapodásokat az Amazon most könnyen a Kindle-re szabhatja, a szórakoztatóipar pedig vélhetően örömmel fogadja majd, hiszen így az Apple már nem tud egyedüliként nyomást gyakorolni a cégekre.

Ráadásul az operációs rendszer sem jelenthet nagy gondot, mivel az Amazon ragaszkodik az Androidhoz, ami sokban hasonlít az általa az e-olvasókhoz használt Linuxhoz. A TechCrunch úgy tudja, hogy az Amazon egy saját rendszert épít majd az Androidra, amivel elérhető, hogy az adott rendszert ne lehessen könnyen áttelepíteni egy másik készülékre. Ez egyébként nem feltétlenül tetszik majd a Google-nak, hiszen a keresőóriás csak akkor engedélyezi az Android logo és az app store használatát, ha a hardvercég megfelel a minősítési követelményeinek.

Az Amazon már korábban is felbosszantotta a Google-t azzal, hogy megalapította saját Androidos app store-ját a keresőóriás beleegyezése nélkül. Igaz, az Apple vagy az Android saját boltjával ellentétben itt még csak pár ezer és nem százezer alkalmazás tölthető le, ha az Amazon elég Kindle-t ad el, akkor a fejlesztők is csatlakozhatnak hozzá.

Apple Kindle Android e-olvasó HP tábla Google Amazon
Kapcsolódó cikkek