Cégvilág

BERT–Démász-fúzió jöhet

„A Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) és az EdF Démász Zrt. fúziójának előkészítése az első fő feladatom a budapesti társaság élén” – válaszolt a Világgazdaságnak bemutatkozó sajtótájékoztatóján Jean-Noël Reimeringer, a BERT új elnök-vezérigazgatója.

 Közléséhez főnöke, Gérard Roth, az EdF csoport közép-európai igazgatója rögtön hozzátette, hogy döntés még nincs, a szinergiák kihasználására viszont sok a lehetőség. Ilyen kínálkozik kommunikáció, a beszerzés, a villamosenergia-termelés és -értékesítés, valamint az ügyvitel terén is. Ám mivel a két cég profilja erősen eltér, megmarad a két külön álló központ, az egyik Budapesten, a másik Szegeden.

Ekkortól erős koordinációra lesz szükség az egymástól 200 kilométerre lévő két egység között. Ha megszületik a fúzióról szóló döntés, akkor arra 2012 első negyedében kerülhet sor. „A cél nem a költségcsökkentés, hanem a francia csoport magyarországi erősítése. Az erősítés irányába ésszerű felvásárlásokon, belső fejlődésen és új partnerségeken keresztül vezet az út, de konkrét bejelentenivaló még nincs.

A BERT 62 milliárd forintos forgalmával a negyedik legnagyobb árbevételű erőműtársaság volt tavaly, e cég állította elő az országban értékesített villamos energia 3 százalékát. A Démászon keresztül jut el az országban forgalmazott áram 12 százaléka a felhasználókhoz. Az EdF hazai érdekeltségei számára a válság miatt szűkülő piac mellett a szabályozás átalakulása is bizonytalanná teszi a tervezést.

A BERT még nem látja, hogyan érinti majd a hővel kapcsolt áramtermelés támogatásának módosítása, hiszen az új szabályok még nem ismertek, az EdF pedig veszteségesen adja el az áramot a szabályozott piacon (a lakosságnak és a közintézményeknek), és sújtja a válságadó is. Megkezdte tehát az egyeztetéseket a Magyar Energia Hivatallal hatósági tarifái megemeléséről, amelyek egyébként az országban a legalacsonyabbak. „Nem a válságadó hatásait kívánjuk áthárítani a fogyasztóra – reagált felvetésünkre Thierry Le Boucher, az áramkereskedő társaság elnök-vezérigazgatója –, a veszteséget költségszerkezetünk egésze okozza.”

Besegítenek a szegedi baktériumok

„Az EdF Démász 1,2 milliárd forintba kerülő, 50 százalékos támogatást élvező, 1,2 megawatt beépített teljesítményű kiserőművet épít” – tájékoztatta lapunkat Thierry Le Boucher cége Zöld forrás programjáról.

A létesítmény sertéstrágyából állít majd elő energiát, átadására az év végén vagy a jövő év elején kerül sor.

A technológiában használt baktériumot a szegedi egyetemen állították elő. A termelt hőt három környékbeli kukoricatermesztő gazdaság fogja felhasználni.

A létesítmény sertéstrágyából állít majd elő energiát, átadására az év végén vagy a jövő év elején kerül sor.

A technológiában használt baktériumot a szegedi egyetemen állították elő. A termelt hőt három környékbeli kukoricatermesztő gazdaság fogja felhasználni. -->

áram fúzió EdF villamosenergia BERT Démász
Kapcsolódó cikkek