Cégvilág

Hitelezés: megtörhet a jég

Kis- és középvállalkozások komplex technológiai fejlesztésére és logisztikai beruházásra új pályázati kiírások jelennek meg az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) keretében Kombinált Hitel Garancia néven.

Az új konstrukció 25 százalékos önrész mellett a nyertes projekt teljes értékének 50 százaléka erejéig hitelt - maximum 500 millió forintot - és 25 százalékos vissza nem térítendő támogatásra előfinanszírozást biztosít a kedvezményezetteknek, miközben a 75 százaléknyi forrás mögé 80 százalékos garanciát nyújt az állam a bankoknak a hitelért és az előfinanszírozásért cserében.

Akár 800 milliárd forint hitelt is tudunk garantálni - közölte Siba Ignác, a hivatal Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának főigazgatója a budapesti bejelentés alkalmából. A pályázati rendszer további korszerűsítése a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások érdekében történt, s úgy vélekedett, hogy ezzel különleges együttműködést alakul ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a bankszektor között.

A gazdaság élénkítését, növekedését is szolgálja az aktív bankszektor, a pályázók közül akit a bankok befogadnak, az nagy valószínűséggel megkapja a vissza nem térítendő támogatást is - állapította meg Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Járható ez az út, ha jó a kivitelezés, mert nő az esélye a több pályázatnak és a nyertes projektek megvalósításának, s gyorsulhat a forráslekötés - kommentálta lapunknak a bejelentést Nagy Sándor Gyula adjunktus, a Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának dékán-helyettese. A bankok pontosan tudják ügyfeleikről, hogy működő vállalkozással rendelkeznek, s életképes projektre kérnek pénzt vagy sem. A pályázók a válság kitörése óta nehezen jutnak hitelhez, most viszont megtörhet a jég, ami remélhetően kedvezően hat majd az elnyert támogatások kifizetésének felgyorsítására is.

Az új konstrukció nagy lehetőség azoknak, akik pályázatképesek, de nem hitelképesek - véli Essősy Zsombor, a Magyar Fejlesztési Iroda vezérigazgatója. Bár 25 százalékra csökken a vissza nem térítendő támogatások intenzitása, az állami garancia révén jelentősen javul a banki finanszírozhatóság. A beruházóknak előnyt jelent, hogy a rendelkezésre álló garanciáknak köszönhetően kisebb fedezetet kell majd biztosítaniuk. Az is jó, hogy a program jelenleg a legnépszerűbb projekt típusokra – gépbeszerzés, logisztika, innováció – lett kialakítva.

Pályázati paraméterek

Új konstrukciók

GOP-2.1.1-11/KHG, KMOP-1.2.1-11/KHG, GOP-3.2.1-11/KHG

Maximális hitelösszeg

500 millió forint

Kamatmarzs forinthitelnél

1, 3, 6, 12 havi BUBOR+ max. 250 bázispont

Kamatmarzs devizahitelnél (EUR/USD/CHF)

1, 3, 6, 12 havi EURIBOR/USD LIBOR/CHF LIBOR+ max. 350 bázispont

Maximális futamidő

15 év

GOP-2.1.1-11/KHG, KMOP-1.2.1-11/KHG, GOP-3.2.1-11/KHG

Maximális hitelösszeg

500 millió forint

Kamatmarzs forinthitelnél

1, 3, 6, 12 havi BUBOR+ max. 250 bázispont

Kamatmarzs devizahitelnél (EUR/USD/CHF)

1, 3, 6, 12 havi EURIBOR/USD LIBOR/CHF LIBOR+ max. 350 bázispont

Maximális futamidő

15 év -->

pályázó úszt hitelezés nfü hitel előfinanszírozás kkv
Kapcsolódó cikkek