Cégvilág

Kisebb áfával vonzóbb a lakás

A környező országok mintájára adócsökkentéssel duplázhatna is a hazai piac

A spanyol kormány augusztus 21-i hatállyal elrendelte az új ingatlanvásárlások általános forgalmi adójának csökkentését a helyi 8 százalékról 4 százalékra. A csökkentett adótarifa kizárólag az új ingatlanokra vonatkozik és 2011. dec. 31-ig érvényes. A helyi jogalkotók a csökkentett áfa alkalmazásának feltételét ahhoz kötik, hogy az ingatlan adásvétele még 2011-ben megvalósuljon. A spanyol kormányt az motiválta erre a lépésre, hogy csökkentse a szabad – még nem eladott – ingatlanok mennyiségét, ugyanis az utolsó statisztikai adatok szerint jelenleg az értékesítésre kínált ingatlanok száma 687 523; ez a múlt évhez képest 0,08 százalékos csökkenést jelent, akkor ez a szám 688 044 volt.

„Ha egy 200 ezer eurós ingatlant veszünk alapul, akkor a vevők az adócsökkentés által mintegy 8 ezer eurót takaríthatnak meg, így figyelembe véve, hogy az ibériai ingatlanok árai most nagyon kedvező szinten vannak, a spanyol kormány ösztönző lépése most még előnyösebbé teszi az ottani ingatlanok vásárlását” – mondta a Világgazdaságnak Bán Zoltán, a cseh székhelyű Rellox társaság magyarországi értékesítési menedzsere. Az elérhető kedvezményt a társaság meg is fejeli: egyes projekteknél további engedmény érhető el. Egyes beruházók a marketingakciójuk keretében vállalják, hogy az új projektek értékesítése esetén az aktuális forgalmi adót megfizetik a vevő helyett.

„Reméljük, hogy ez az ajánlat érdekes lehet azon vevők számára, akik most szeretnének Spanyolországban ingatlant vásárolni. A 4, illetve bizonyos projekteknél a 8 százalékpontos megtakarítás aránylag jelentős, főleg a drágább ingatlanok esetében. Mi is kíváncsian várjuk, milyen lesz a reakció a magyar vásárlók részéről” – tette hozzá Bán Zoltán. A cégnél feltételezik, hogy a komoly érdeklődők számára ez amolyan impulzusként szolgál arra nézve, hogy még ez év végéig megvalósítsák a vásárlást.

„Az újlakás-piac a mélyponton van, minden olyan lépés – így egy esetleges áfacsökkentés is a jelenlegi 25 százalékról – alapvetően pozitívnak tekinthető” – mondta Rutai Gábor, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Van azonban két olyan tényező, amely ezt a pozitív hatást képes felülírni. Az egyik a finanszírozás hiánya, amely a beruházókat és a leendő vásárlókat egyaránt érinti. A vevői oldalt jó és vonzó hiteltermékekkel – amelyekre kisebb az esély – és állami támogatásokkal lehetne ösztönözni. Nélküle nehezen képzelhető el a kereslet élénkülése, nehezebben mozdulnak a befektetők is. Itt jön képbe a másik probléma: az új lakások legnagyobb konkurenciája a használt lakás. A kettő között 1,5-2-szeres árkülönbség alakult ki, vagyis az áfa megfelezésével csupán nagyjából 10 százalék körüli fajlagos árcsökkentést érnénk el, ami az új és használt lakások közti árszakadékot még nem képes áthidalni.

„A környező országokban – Romániában, Lengyelországban, Csehországban – mindenhol rendre kedvezményes, 5, 8 vagy 10 százalékos áfakulcsot alkalmaznak az új lakások értékesítésekor, csupán abban van eltérés, hogy éppen értékhez vagy az ingatlan nagyságához kötik azt. Magyarországon a legújabb tervezet szerint csak a lakások felújítását terhelő forgalmi adót kívánják csökkenteni 5 százalékra, miközben az új építésű ingatlanok támogatásával valódi élénkülés lenne elérhető” – mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Az optimális, a vásárlóknak és az államnak is elfogadható áfakulcs valahol 10 százalék körül lehetne, ugyanis ebben az esetben a vevők nagyjából az eredeti ár tizedét takaríthatnák meg, az állam pedig a felélénkült piacnak köszönhetően a tavalyi 2200-as budapesti eladási számot megduplázva nem szenvedne bevételkiesést sem – tette hozzá a szakember. Természetesen valahol határt kell szabni a kedvezménynek, így Földi Tibor a 30 millió forint értékhatár alatt tudná elképzelni a csökkentett áfa kulcsát.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek