Cégvilág

Központi praxisalappal szűnne meg a háziorvos hiány

E hónap végén kerülhet a kormány elé a 1,5-2 milliárdos háziorvosi praxisalap kialakítását célzó koncepció, a részletek kidolgozása folyamatban van - tájékoztatta az MTI-t Beneda Attila az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke.

Elképzelések szerint a praxis értékének meghatározásakor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyújtott egyévi finanszírozás lehet az irányadó, amit a betegek korfája, a praxis területi elhelyezkedése befolyásolhat. Miután a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxisok havonta átlagosan 800 ezer forintot kapnak, így éves szinten számolva egy átlagos praxis értéke nagyjából 10 millió forint lehet.


A szakállamtitkárság a fiatal orvosok praxishoz jutásának segítését várja az alaptól, annál inkább, mert évente a szükséges 250 helyett mindössze 60-100 fiatal lép be a háziorvosi rezidensrendszerbe, ám a szakvizsga megszerzése után 40 százalékuk elhagyja a pályát. Lapunk úgy tudja, hogy a 6800 háziorvosi praxisból 200 betöltetlen, legnagyobb gond az aprófalvas kistelepüléseken van.

Beneda Attila praxis alap
Kapcsolódó cikkek