Cégvilág

Ma Miskolcon indul az orvosmentés

Ma tart fórumot a miskolci megyei kórházban a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ). Hetekkel ezelőtt kérték Csiba Gábor főigazgatót: biztosítson helyet rendezvényüknek, aki örömmel várja a fiatalokat, mert világosan szeretné látni a céljaikat – mondta lapunknak.

Annak kapcsán kérdeztük őt, hogy a MRSZ a hét végén országos akcióba fogott, hogy minél több doktor csatlakozzon a tavasszal meghirdetett programjukhoz. Ebben – tiltakozva a rossz munkakörülmények és fizetések miatt – arra szólították föl az orvostársdadalmat, hogy év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket.

A felmondás célza az orvostársadalom összefogása – szögezte le Papp Magor. A MRSZ elnöke azt reméli, hogy a lakosság is felismeri az akció célját: a hazai betegellátás érdekében is szeretnék megállítani az orvosok elvándorlását. A helyzet kritikus: az idén 1200-an hagyták el az országot, s az államvizsgázó 759 fiatal fele is készül külföldre.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság sordöntőnek ítéli az ágazat emberi erőforrás helyzetének stabilizálását. Ezért írták ki a nyáron azt az ösztöndíj programot, amely 620 rezidensnek, a szakvizsga megszerzéséig – ez átlagsoan 5 év – havi 100 ezer forint ösztöndíjat juttatna, ám az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal múlt heti közlése szerint eddig csak 173-an éltek a lehetőséggel.

További részletek a Világgazdaságban

mrsz felmondólevél rezidens orvos
Kapcsolódó cikkek