Cégvilág

Moszkva hajlandó csökkenteni a gázárat - talán

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Moszkva közeli Szavidovban lévő kormányrezidencián a hétvégén fogadta Viktor Janukovics ukrán államfőt, hogy rendezzék a két ország között fennálló véleménykülönbségeket.

"Már oly sok problémát sikerült megoldanunk, hogy biztos vagyok benne, ezúttal is megtaláljuk a helyes és megfelelő utat" - hangoztatta Janukovics a tárgyalások kezdetekor. Az AFP médiajelentéseket idézett arról, hogy a Kreml kész a gázárak csökkentésére. Ám ennek feltétele lenne Ukrajna csatlakozása az Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán részvételével létrehozott vámunióhoz.

Ezen kívül Moszkva azt is követeli, hogy a Naftogaz ukrán energiaszolgáltató fuzionáljon a Gazprom orosz energiaóriással, Oroszország ily módon ellenőrzése alá vonhatná az Európa felé vezető ellátási útvonalakat. Az ukrán kormányfő viszont már szeptember másodikán közölte, hogy felszámolják a Naftogazt és ezzel semmissé válik minden, Oroszországgal kötött szerződés.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök szeptember elején arra szólította fel a lakosságot, hogy erősen csukják be a lakásaik ajtóit és ablakait és figyeljenek oda főzéskor a gáztakarékosság érdekében. Erre az Oroszországgal érvényben lévő, Ukrajnát "rabszolgaként fogva tartó" gázszerződések miatt van szükség – fejtegette a miniszterelnök. "Felszólítjuk polgárainkat, hogy mindent tegyenek meg az energiatakarékosság érdekében. A gáztűzhelyek gazdaságos felhasználása hazafiasság és a túlélés dolga" - jelentette ki Azarov, a kijevi kormány ülésén, az Oroszországgal 2009-ben kötött gázszállítási szerződésre hivatkozva.

Kijev az elmúlt hetekben hangsúlyozta, hogy idén nem kell gázháborútól tartani, mivel Ukrajna kifizeti az általa túl magasnak tartott gáz árát. Oroszország kész megvédeni Ukrajnával szemben a gáz árával kapcsolatos álláspontját, akár peres úton is - jelentette ki hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán kollégájával, Kosztyantin Griscsenkóval tartott találkozó után. Lavrov kijelentette: Oroszország a nemzetközi jog előírásainak megfelelően jár el a probléma megoldásában, és hangsúlyozta: Oroszország nem akarja erőszakkal bevonni Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, de szeretné, ha Kijev eldöntené, kíván-e csatlakozni, vagy sem.

Azarov Ukrajna Medvegyev ukrán Moszkva gázár
Kapcsolódó cikkek