Cégvilág

Nem vicc: az EU azt vizsgálja, uralja-e a keresőpiacot a Google?

Az EU illetékes hatóságai még mindig nem döntöttek arról, uralja-e a Google az európai internetes keresési piacot és visszaélt-e erőfölényével az óriáscég.

Az még múlt novemberben kezdte vizsgálni a Google szerepét a webes piacon. Akkor a Microsoft nyújtott be panaszt az óriáscég ellen, azt állítva, hogy visszaélt az internet világában megszerzett erőfölényével. Az EU a Reuters tudósítása szerint a mai napig sem jutott dűlőre a kérdésben, Joaquin Almunia versenyjogi biztos megfogalmazása szerint most azt vizsgálják, domináns pozíciót tudhat-e a magáénak a Google az internetes keresés terén.

Almunia hozzátette: a legtöbben a Google-t választjuk, ha böngészőről van szó (sic), de a dominancia nem egyenlő az erőfölénnyel való visszaéléssel, Brüsszelnek azt kell kivizsgálnia, hogy utóbbi igaz-e a cégre. A hírügynökség információi szerint jelenleg kilenc trösztellenes eljárás folyik a Google ellen az EU-ban.

A StatCounter elemző cég szerint a Google jelenleg a világ internetes keresőpiacának 90 százalékát tudhatja magáénak, míg böngészője, a Chrome egyelőre csak a harmadik az Internet Explorer és a Firefox mögött. A Microsoft szoftvere a piac 42,5 százaléka fölött rendelkezik, míg a Mozilla 28 százalékot ér el.

kereső Explorer internet EU trösztellenes Google Firefox piac
Kapcsolódó cikkek