Cégvilág

A WAZ iránt érdeklődik az AS

Visszautasította a WAZ médiacsoport egyes részeire az Axel Springer (AS) AG kiadótól érkezett, nem kötelező érvényű felvásárási ajánlatot a Funke család, a WAZ egyik tulajdonosa.

Német értesülések szerint a legnagyobb német kiadónak számító, Magyarországon többek között a Világgazdaságot is kiadó AS főleg az osztrák érdekeltséget, pár német lapot és a WAZ online részlegét tartja vonzónak. A több tucat regionális újságot kiadó WAZ Media egészét 1,4 milliárd euróra értékeli az AS a Bloomberg tudósítása szerint.

A Funke család az ügyvédjén keresztül azt üzente, az értékelést „rossznak” találják, és a kéretlen ajánlat versenyjogilag is komoly problámákat vethet fel. Nincs kizárva az sem, hogy csak a WAZ konszern néhány lapját sikerül átvenniük: elsősorban az osztrák Kurier és Neue Kronen Zeitung jöhet szóba.

A WAZ kiadó az alapítók leszármazottainak tulajdonában van, egyikük – Petra Grotkamp – már próbálkozott a másik tulajdonos, a Brost család kivásárlásával, ám ő csupán közel 500 millió eurót ajánlott. Szakértők szerint az AS a nyomtatott sajtótermékekből származó bevételek csökkenése miatt az utóbbi időszakban erőteljesebben fordul az online termékek felé.

Axel Springer as WAZ online kronen zeitung
Kapcsolódó cikkek