Cégvilág

Bencsik: Csak rövid távon működik a hatósági áras rezsi

Az év végéig 1,63 milliárd forintot biztosít a kormány a panelprogramok folytatására, jelentette be Bencsik János államititkár.

Az év elején már 12,3 milliárd forint támogatást ítélt oda a nemzeti fejlesztési miniszter a lakások szigetetélésére és energetikai korszerűsítésére, s hamarosan újabb 1,6 milliárdos keretet tesz hozzáférhetővé. Ebből mintegy 3200 lakás energetikai felújítása oldható meg Bencsik János államtitkár tájékoztatása szerint.


Az év végéig egy további csomagot is felkínálnak a lakosságnak, amelyből újabb 4-4,5 ezer lakás korszerűsíthető. Minderről a nemrég elfogadott, 2030-ig kitekintést energiastratégiáról tartott tájékoztatón beszélt az államtitkár.

A rezsiköltségek hatósági árával kapcsolatban Bencsik János újságírói kérdésre elmondta, hogy a hatóság ár, amely nem enged meg indokolatlan költségeket és korlátozza a profitot, átmeneti és rövid távon méltányolható politikai döntés. Közép távon olyan árazási rendszert szeretnének kialakítani - mondta -, amelyben szolidaritási tényezőnek is szerepe van. Az ebből befolyó bevételből tudnák támogatni többek között a szociálisan rászorulóknak az energia árát, illetve energiahatékonysági beruházásait.

Az energiastratégiáról szólva az államtitkár elmondta, hogy az Magyarország energiafüggőségének fokozatos csökkentését szolgálja többek között a takarékosság és hatékonyság növelésével, valamint a megújuló energiának elsősorban a hőtermelésben kiemelt szerepével. a cél: biztonságos energiaellátás a versenyképesség érdekében megfizethető áron és fenntartható módon - hangsúlyozta Bencsik János.

Részletek hétfői Világgazdaságban.

 

 

 

Bencsik
Kapcsolódó cikkek