Cégvilág

Csúcstechnológiájú gyár települ Csornára

Újabb napelemgyári beruházás indul hamarosan Magyarországon. A start már csak a hiteltárgyalások befejeződésétől függ. Az 50 millió eurós csornai gyártóbázis teljes kiépülése után 1500 munkahelyet generálhat közvetlenül, illetve a hazai beszállítóknál.

Tucatnyi napelemgyár-beruházás előkészületei folynak jelenleg Magyarországon, melyek megvalósulásával hazánk kissé közelebb kerülhet a nyugat-európai élvonalhoz. Ebbe a sorba illeszkedik az EcoSolifer Kft. által Csornára tervezett, évi 50 megawatt névleges teljesítményű, vékonyrétegű napelemeket előállító bázis is.

A két lépcsőben megvalósuló, 50 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) beruházást részben saját forrásból, részben pedig a kilátásba helyezett 3,5 millió eurós állami támogatásból, illetve banki hitelből kívánja finanszírozni a svájci hátterű cég. Egy nyári bejelentés szerint még idén ősszel megkezdődött volna az üzemcsarnok építése, ám a bankokkal zajló tárgyalások még nem zárultak le, így a start későbbre várható. Az épület kialakítása és a komplett gépsor beszerelése után egy évvel indulhat meg a gyártás – tudtuk meg a cégnél. A beruházás beharangozásakor a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője úgy kalkulált, hogy a 935 millió forintnak megfelelő támogatás három éven belül megtérül.

A csornai ipari parkban 3,5 hektáron alakítják ki a gyártóbázist, ahol 1,6 négyzetméteres, úgynevezett vékonyrétegű napelemmodulokat készítenek majd. A csúcstechnológiát képviselő gyártósort az anyacég, a svájci EcoSolifer AG tervezte és állítja össze. A vékonyréteg-technológia előnyei közé sorolják a beruházók, hogy 1 wattnyi energia előállítása fele annyiba kerül, mint a ma még elterjedtebb kristályos modulos rendszer esetében. Ezenkívül a gyártáshoz szükséges alapanyagokat – üveg és technikai gázok – szinte teljes egészében hazai beszállítóktól vásárolják, s nem importból szerzik be.

A modulokat bármilyen fekvésű felületre – északira is, tetszőleges szögben, akár vízszintesen, akár függőlegesen – felszerelhetik, ugyanis nem kell közvetlenül napsütésnek érnie, elég, ha fényt kap. Ugyancsak az előnyök közé tartozik, hogy a gyártáshoz szükséges teljes tudásbázis Magyarországra települ, így nem pusztán összeszerelést végeznek az új üzemben, hanem a napelemek előállításának valamennyi fázisa itt zajlik majd – hívták fel lapunk figyelmét a társaság képviselői. Így sem az alapanyagtól, sem a kívülről diktált áraktól nem függ a gyártás biztonsága. A térség szempontjából pedig az is ígéretes, hogy a helyi adóbevételek összege akár évi több százmillió forintot is kitehet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

napelem Csorna ecosolifer
Kapcsolódó cikkek