Cégvilág

iPad pedig kell - Bika hangulat az oroszok uralta alumínium piacon

A globális alumíniumárak nem eshetnek sokkal tovább, hiszen a globális termelés kétötöde már nem tud nyereséget termelni, és a kereslet valószínűleg azonos szinten marad – jelentette ki a RuszAl orosz konszernnek, a világ legnagyobb alumíniumtermelőjének egyik magas rangú tisztségviselője.

Oleg Mukhamedsin vállalatfejlesztési igazgató a Reutersnek nyilatkozva úgy vélte, a jelenlegi árak mellett a globális termelés 30-40 százaléka vagy veszteséges, vagy pedig közel van a nullszaldóhoz. Ez vonatkozik több kínai termelőre, valamint Európában és az Egyesült Államokban működő üzemekre egyaránt. A szakértő ezért úgy látja, nem valósulhat meg további esés az alumíniumárakban.

A hírügynökség utalt arra, hogy a londoni fémtőzsdén (LME) az alumínium ára három hónapos szállításra nemrég egyévi mélypontra, tonnánként 2 150 dollár alá süllyedt,  miközben májusban még több mint 2 800 dolláros csúcsot ért el. A csökkenés azon félelmek hatására következett be, hogy a Nyugat szuverén adósságválsága a világgazdaság leállásához vezethet. De a többi alapfémhez képest az alumínium eddig viszonylagos rugalmasságot mutatott fel.

A három hónapra szóló LME kontraktus az idei év eddig eltelt részében éppen csak 10 százalékkal esett, míg a nikkelé több mint 28 százalékkal. Mukhamedsin jelezte, az LME alumíniumkészletei nem emelkednek, ez pedig megerősíti azt a véleményt, hogy a kereslet és a kínálat nagyjából egyensúlyban van egymással, ezért nincs fundamentális ok gyengülésre.

A kínai kereslet az alumínium piacának legfontosabb meghatározója, a szürke fém olyan szórakoztatóelektronikai eszközöknek is alapanyaga, mint az iPad. A helyzet eddig a bikáknak kedvezett, a RuszAl szerint jövőre a kommunista ország nettó alumínium importőrré válik, a várhatóan lazuló pekingi monetáris politika szintén az árstabilitás irányába hathat. Ráadásul a RuszAlnak kedvezhet, hogy várakozásuk szerint a jövő év végére a rubel fokoztosan leértékelődik a dollárral szemben, ami jövedelmezőbbé teszi az exportőrök tevékenységét.

 

LME importőr alumínium exportőr Ruszal
Kapcsolódó cikkek