Cégvilág

Jön a negyedik generációs mobil

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Magyar Telekom májusban indított mobilhálózati korszerÛsítése, ötszáz ügyfél bevonásával múlt péntektÕl élesben tesztelhetÕ a negyedik generációs (4G/LTE) technológia, Budapest egyharmadán – jelentette be Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató.

Hozzátette: januártól már kereskedelmi szolgáltatásként is bevezetik a minden eddiginél gyorsabb adatátviteli technológiát. A piackutatók a következÕ esztendÕkben évi 400 százalékos növekedést jeleznek elÕre a 4G-s ügyfelek körében. Ez a felfutás jelentÕsen meghaladja a jelenlegi harmadik generációra (UMTS-3G) elÕfizetÕk számának a szaporodását. Míg az utóbbiban közel hat év kellett az elsÕ 100 millió ügyfél megszerzéséhez, az elÕbbiben négy év alatt már 136 millió lehet ez a szám.

A 4G/LTE technológia kedvezÕbb feltételeket kínál a szolgáltatóknak is a költséghatékonyabb üzemeltetés révén – mutatott rá Maradi István mÛszaki vezérigazgató-helyettes. A Magyar Telekom mintegy harmincmilliárd forintból újítja meg a hálózatát, ennek keretében ma már közel 400 bázisállomás körzetében érhetÕ el a szupergyors 21 Mbit/s sebességÛ HSPA+ technológia, amely a tervek szerint 2013-ban kiterjed az ország egész területére.

A fejlesztés keretében az év végére megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben már Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget. Az idén augusztustól bevezetett szupergyors mobilinternetes csomagokra eddig hatezren fizettek elÕ. A kínálat januártól a lakosságnak szóló 4G-s elÕfizetéssel bÕvül, amely 40 gigabytenyi adatforgalmat foglal magában – mondta Király István marketingvezérigazgató-helyettes. Ez már azok igényét is kielégíti, akik gyakran néznek HD minÕségÛ videotartalmakat és játszanak online videojátékokat.

Az üzleti elÕfizetÕknek is külön 4G-s csomaggal készül a cég. Jelezte továbbá: számolnak azzal, hogy jövÕre már megjelennek az újfajta technológiának megfelelÕ mobileszközök, amelyekkel telefonálni is lehet. Jelenleg ezt a technológiát ugyanis csak adatmodemen keresztül használhatják az ügyfelek. Elhangzott továbbá, hogy a 4G indulását nem befolyásolja a folyamatban lévÕ mobilfrekvencia-tender, de számítanak rá, hogy lesz elegendÕ frekvencia. A mobilos korszerÛsítés mellett folytatódik, de a korábban tervezettnél lassúbb ütemben a vezetékes hálózat fejlesztése is, különös tekintettel az üvegszálas technológiára.

Magyar Telekom LTE 4G negyedik generációs mobil lefedettség umts
Kapcsolódó cikkek