Cégvilág

Sok a költözés, maradt a kihasználtság - Iroda helyzet Budapesten

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) - melynek tagjai: CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, GVA Robertson, Eston International és a Jones Lang LaSalle – közzé tette a 2011 harmadik negyedévére vonatkozó irodapiaci adatait.

A harmadik negyedév során az irodaterület-bérbeadások összes volumene a budapesti ingatlanpiacon 113 900 négyzetméter volt. Ez az érték 32 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, ugyanakkor a szerződés-hosszabbítások aránya az előző negyedévhez hasonlóan magas maradt (42 százalék).  Ebben a negyedévben két nagy méretű előbérleti szerződés is aláírásra került összesen 17 500 négyzetméteren, így együtt a teljes bérbeadási volumenen belül 16 százalékos részesedést tettek ki.

Az új bérleti szerződéseken belül meghatározó volt a költözések aránya, ezért a budapesti irodapiac kihasználatlansági mutatója az előző negyedévhez képest érdemben nem változott, és szeptember végén 20,7 százalékon állt. A kihasználatlansági mutató az észak-budai alpiacon a legalacsonyabb, míg arányában a legtöbb üres irodaterület az agglomerációban található. A kihasználatlanság a bériroda állományra vetítve 24,9 százalék, azaz megegyezik a második negyedév végén regisztrált értékkel.

A két legnagyobb új bérleti tranzakció két előbérleti szerződés volt ebben a negyedévben. A KPMG 8 500 négyzetmétert fog 2014-ben elfoglalni a Váci úton épülő új irodaházban. A hosszabbítások közül a Nokia (6.500 négyzetméter), a Deloitte (4 800 négyzetméter) és a Zepter (3 350 négyzetméter) szerződéseinek újratárgyalását említhetjük név szerint, de összesen 47.750 m2 területen történt hosszabbítás.

 

BIEF költözés Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma kihasználatlanság BRF iroda
Kapcsolódó cikkek