Cégvilág

Tényleg le lehet szokni E-cigivel?

E-cigihez már Magyarországon is hozzá lehet jutni, a típustól és a hozzá vásárolt patronok mennyiségétől függően egy kezdő csomag már körülbelül húszezer forintért megvásárolható.

A forgalmazók és gyártók szerint segíti a leszokást, egyes szakemberek szerint ez koránt sincs így. Az e-cigi olyan mint egy toll, a közepén van a porlasztó, amely apró nikotin tartalmú cseppeket állít elő a belégzéshez. Ha a töltet, vagyis a patron kifogy, újra cserélhető, és olyan töltet is felszerelhető rá, amely nem tartalmaz nikotint, csupán ízesített anyag inhalálását teszi lehetővé. A készüléknek nincs valódi füstje, csupán vízpárát termel az illúzió kedvéért, a vége pedig pirosan világít, mint az izzó cigaretta. A Napközben műsorában megszólaló egyik dohányos szerint az e-cigi sokkal inkább alkalmas a valódi cigaretta elhagyására, mint az egyéb leszoktató termékek – például nikotinos rágógumik, tapaszok – mivel megmarad a dohányzáshoz kapcsolódó rituálé.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium állásfoglalása szerint, ha egy termék dohánykivonatot nem, de nikotint tartalmaz, akkor gyógyszernek minősül, és keresztül kell mennie az orvosságok engedélyeztetésére vonatkozó eljáráson. Az ilyen terméket később, az engedélyezés után a forgalmazásban is gyógyszerként kell kezelni. Ennek ellenére, például az egyik budapesti belvárosi patikában még nem is hallottak arról, hogy az elektronikus cigarettát is nekik kellene árulni, az egyéb nikotin tartalmú leszoktató készítmények mellett. Az egyik patikus elmondta, még a gyógyszerelosztók részéről sem keresték meg őket az e-cigi árusításának ötletével.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője szerint ez talán nem is baj, mert egyelőre kérdéses, hogy elterjed-e széles körben a kínai eredetű találmány, és az is hogy egyáltalán mire jó. A gyártók ugyan azt mondják, hogy segíti a leszokást, illetve nem olyan káros, mint az igazi cigi, de a mérések kétségessé teszik ezeket az állításokat - mondta a szakember.

Az amerikai élelmezési és táplálkozástudományi intézet által bevizsgált e-cigikkel több alapprobléma is volt. Előfordult, hogy a nikotinmentesnek hirdetett termékben mégis volt a függést okozó vegyületből, vagy többet tartalmazott a feltüntetett mennyiségnél. Az is gondot jelent, hogy bár a gyártók azt állítják, a nikotinon kívül az e-cigi semmilyen más káros anyagot nem tartalmaz, a vizsgálatok során a dohányízesítésű patronokkal felszerelt műcigikben dohányspecifikus nitrózaminokat találtak, amelyek ugyancsak ártanak az egészségnek. Ebben az esetben tehát az e-cigi semmivel sem egészségesebb, mint a valódi változat – mondta Demjén Tibor.

A szakember hozzátette, Magyarországon még egyáltalán nincs bevizsgálva a termék, amely éppen, mert a valódi cigarettához kötődő mozdulatsor, rituálé megőrzését erősíti, korántsem biztos, hogy segíti a dohányzástól való megszabadulást.

 

Magyar Rádió-->

e-cigi hatás leszokás dohányzás
Kapcsolódó cikkek