Cégvilág

Új, hazai lehetőség őssejtek tárolása

Egyre több szülő dönt úgy, hogy gyermeke születésekor leveteti és eltároltatja a köldökzsinórvérből kinyert őssejteket, amelyek egy esetleges későbbi súlyos betegség gyógyításában segíthetnek.

A köldökzsinór vérből származó őssejtek mellett ma már a kötőszöveti őssejtek tárolása is lehetséges hazánkban, amelyre a Krio Intézet kapott engedélyt. A szöveti őssejt levételére az utóbbi években növekvő igény mutatkozott Magyarországon, ám a tárolás eddig csak külföldön volt megoldható a hazai szabályozó előírások hiánya miatt.  Az akár 20 éven át eltárolható őssejtek teljes szervek újraépítésére is felhasználhatóak.

A szöveti őssejt a vérből vett őssejtekkel együtt a kutatások szerint tovább javítja az őssejt-terápia hatékonyságát, gátolja egyebek mellett az őssejtek esetleges kilökődését olyan esetekben, amikor azok orvosi felhasználására nem a donor, hanem valamely családtagjának gyógyítása érdekében kerül sor.

A köldökzsinór szövet különlegessége, hogy kizárólag úgynevezett mezenchymális (MSC), vagyis kötőszöveti őssejtet tartalmaz, amely képes a szervezet bármely szövettípusát regenerálni. A köldökzsinórvérben is vannak ilyen típusú őssejtek, azonban alacsonyabb számban, és csak költséges és bonyolult eljárással különíthetőek el az egyéb fajtájú őssejtektől. Jelenleg a köldökzsinórvérből származó őssejtek alkalmazása a legelterjedtebb a klinikai terápiában, Magyarországon kizárólag így gyógyítanak. Külföldön azonban már a kötőszöveti őssejtek felhasználására is van példa. Az eddigi beültetések azt mutatják, hogy a kötőszöveti őssejtek a köldökzsinórvérből származó őssejtek beültetésének hatékonyságát is képesek javítani, sőt a nem rokon által adományozott, csontvelői őssejtek megtapadását is elősegítik.

Világgazdaság Online-->

őssejt tárolás Krio Intézet
Kapcsolódó cikkek