Cégvilág

Új üzleti modell?

Az elmúlt években dinamikusan fejlődő felhőalapú szolgáltatások minimális vagy nulla beruházás mellett professzionális informatikai környezetet biztosítanak.

Az erre fordított kiadások egy vállalat költségvetésében működési kiadásként jelentkeznek, és a szolgáltatás nagyon rövid idő alatt használatba vehető. Éves viszonylatban pedig akár több százezer forintos megtakarítás is realizálható. Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágának vezetője szerint óriási előny, hogy a felhő segítségével mindig a legfrissebb technológiákat vehetjük igénybe.

Az informatikára szükség van, ennek egy része azonban már nem nyújt versenyelőnyt egy cég számára, hiszen mindenki használja, ilyen például az elektronikus levelezés. „A felhőszolgáltatások lehetővé teszik, hogy egy vállalat az erőforrásait a versenyelőny szolgálatába állíthassa” – mondja. A kisméretű szervezetek számára ez azt jelenti, hogy olyan informatikai környezetet használhatnak, amelyre a klasszikus modellben eddig nem volt lehetőség, a nagyobbak számára pedig egyszerre jelent költségelőnyt és nagyfokú rugalmasságot, ugyanolyan könnyen lehet egy vagy akár ezer felhasználót is hozzáadni a szolgáltatáshoz.

A publikus felhőszolgáltatások – mint például a hazánkban idén június óta elérhető Microsoft Office 365 – lényege, hogy egy szolgáltató saját szerverparkba ruház be, arra telepítik ezeket, és az interneten keresztül, havidíjas szolgáltatásként nyújtja e funkciókat a felhasználók számára. Ez a jelentős méretgazdaságossági előny miatt nagyon olcsóvá teszi ezeket a megoldásokat , és az üzemeltetés számos kockázatát áthelyezi az igénybevevőről a szolgáltatóra. Az ő felelőssége egyebek mellett a rendelkezésre állás, az üzemeltetők alkalmazása, a hardverek és a szoftverek karbantartása.

havidíj office Microsoft beruházás cloud felhő
Kapcsolódó cikkek