Cégvilág

Állítólagos jakuza-kapcsolatok és könyvelési botrány az Olympusnál

Az Olympus volt vezérigazgatója, Michael Woodford szerint a japán rendőrségnek kell felderítenie a cégénél kitört könyvelési botrányt.

Woodford most először tért vissza Japánba október 14-i elbocsátása óta. Mint arról beszámoltunk, a menedzsert alig egy héttel kinevezése után távolították el a cégtől, mert fényt derített egy jelentős mértékű könyvelési csalásra. A feltételezések szerint az Olympus két évtizeden át titkolta el veszteségeit, fúziókkal és felvásárlásokkal álcázva a helyzetet. Woodfordot, aki egyébként jelenleg is az Olympus egyik igazgatója, hamarosan meghallgatja az ügyészség.

A Reuters szerint a menedzser úgy nyilatkozott: reméli, hogy kollégái megértik: egyszerűbb lett volna, ha szemet huny az események felett és eljachtozgat, ehelyett megjárta a poklokat. A volt vezér állítólagos biztonsági aggodalmak miatt nem tért vissza eddig Japánba, mert mint mondta, nem lehet tudni, kik részesültek az illegális pénzekből.

A szóbeszéd szerint a japán szervezett bűnözés, a jakuzák is részt vehettek a bűncselekményekben, amelyek során tanácsadási díj címén majdnem 700 millió dollárt fizettek ki egy Kajmán-szigeteki cégnek. Az ügyletekkel kapcsolatos vizsgálat decemberben zárul, de a cég piaci értékének csaknem háromnegyedét veszítette el, mióta a brit ex-menedzser előállt a vádjaival.

 

jakuza Olympus könyvelés botrány
Kapcsolódó cikkek