Cégvilág

Az olcsó farmeres-ruhás kereskedők hasítanak

A nemzetközi kereskedők továbbra is jelentős terjeszkedést terveznek 2012-ben – derül ki a CBRE legfrissebb elemzéséből.

A kereskedők közel háromnegyede (71 százalék) több mint öt bolt nyitását tervezi az európai, közel-keleti és afrikai térségben 2012 végéig, ötödük pedig legalább 40 üzlethelyiséggel bővítené hálózatát, szemben a 2011-es 18 százalékos arányukkal.
 
A CBRE évente kiadott kutatása szerint a kereskedők mind az érett, mind a fejlődő piacokat nagy számban célozzák meg 2012-ben, és főleg azokra a piacokra koncentrálnak, ahol már jelen vannak – ez a stratégia 2011-ben is jellemezte őket. Első ízben Olaszország vezeti a célpiacok listáját, ami óriási előrelépés a tavalyi 8. helyről. Olaszország mögött Németország, Oroszország, Spanyolország és Franciaország következik – ezeken a piacokon a megkérdezett láncok legalább 30 százaléka terjeszkedne.
 
Az elmúlt években a kereskedők Németországra, az Egyesült Királyságra, Franciaországra és Spanyolországra koncentráltak, ma már viszont új lehetőségek után kutatnak. Habár az olasz fogyasztói kiadások növekedése korlátozott, a kereskedők döntését segíti, hogy egy olyan piacon bővüljenek, ahol a nemzetközi brandek alulreprezentáltak, és jelentős mennyiségű kiskereskedelmi ingatlan-fejlesztés van folyamatban. Németország relatív erős gazdasága továbbra is vonzó az új belépők számára, míg az orosz piac a hatodik helyről a harmadikra lépett a lendületes növekedés és a fogyasztói kiadások emelkedésének kilátásai okán.
 
Bár a kereskedők a piacok széles skáláját célozzák meg, továbbra is a kockázat minimalizálására törekszenek. Több mint felük (52 százalék) új városokban nyitna új üzleteket, azokban az országokban, ahol már eddig is jelen voltak – hasonló arányban, mint tavaly. Azon kereskedők aránya, akik azokban a városokban terjeszkednének, ahol már van üzletük, a tavalyi 9 százaléktól 17 százalékra nőtt, hiszen ezeket a piacokat ismerik legjobban. Az óvatosak mellett a kereskedők harmada új piacokon is bővítene, hasonlóan a tavalyi felmérés eredményeihez.
 
Az olcsóbb ruházat és farmer (a diszkont boltokkal együtt) a legaktívabb szektor, a hálózatok átlagosan 36 új bolt nyitását tervezik (szemben a tavalyi felmérésben szereplő 30,3 átlaggal). Csökkenő elkölthető bevételeik miatt sok fogyasztó lejjebb ad az igényeiből, így ezek a kereskedők növelhetik piaci részesedésüket. A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére a „luxus és üzleti divat” szektora szintén jól szerepel, átlagosan 15,1 bolt nyitását tervezve, ami kis javulást jelent a 2011-es tervhez képest.

A CBRE kutatásai szerint a kereskedők 43 százaléka tervezi a termékek számának jelentős növelését az online platformon, míg 28 százalékuk tervezi annak földrajzi kiterjesztését. Néhány kereskedő először „online teszteli” az új piacot, mielőtt fizikailag belépne oda, ráadásul az online jelenlét önmagában is hatékony.
 
Borbély Gábor, a CBRE budapesti elemzési és tanácsadási vezetője hozzátette: Míg tavaly a kiskereskedők expanziós stratégiája erősödni látszott a régiónkban, idénre az a trend gyengült. A közép-európai régió legtöbb országa 2012-ben kevésbé lesz tervezett célpontja a nemzetközi brandeknek, mint a tavalyi felmérésben.

kiskereskedő felmérés üzletnyitás
Kapcsolódó cikkek