Cégvilág

Egységes sürgősségi ellátás kell

Hatékonyan Helyzet van – kezdte előadását Dózsa Csaba, a Magyar Egészség-gazdaságtani Tudományos Társaság elnöke, és sorolta az egészségügyet érintő tényeket.

Nő az idősek és az egyszemélyes háztartások aránya, egyre kevesebben keresik meg az egyre nagyobb réteg egészségügyi ellátásának költségeit, miközben folyamatosan drágul a gyógyítás. Elkerülhetetlen a költséghatékony terápiás megoldások alkalmazása, valamint a kiegészítő források bevonása az ágazatba. Az egészségügy forráshiányán segíthet, ha a napirenden lévő átalakítások során szétválasztják a szociális és az egészségügyi ellátásokat, az előző ne terhelje a járulékalapú finanszírozási rendszert.

Takarékosabb lehet a betegek lakóhelyhez közeli gyógyítás. Ám az elnök úgy látja: amíg nem épül ki az országot lefedő sürgősségi ellátás rendszere, s nem szabják meg az egyes gyógyítási szinteken végezhető beavatkozásokat, a párhuzamosságok miatt csak veszteséget könyvelhet el az ágazat. Jelentős tartalékok vannak a telemedicina alkalmazásában is – „ne a beteg, hanem a lelet utazzon” –, különösen azért, mert orvoshiány van az ágazatban.

ellátás háztartás sürgősségi ellátás forrás egészségügy
Kapcsolódó cikkek