Cégvilág

Elindult a fővárosi karácsonyi vásár

Elkezdődött pénteken az idén 13. alkalommal megrendezett Budapesti Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. A rendezvény az elmúlt években számos nemzetközi elismerést söpört be, Európa legjobb karácsonyi vásárának választotta 2006-ban a Travel & Leisure magazin, 2008-ban pedig a Sunday Times, és komoly vendégvonzó hatása van a turisztikai holtszezonnak tekinthető téli időszakban.

„A becslések szerint évente mintegy 600 ezer ember kíváncsi a vásárra, és ebből 40 százalék külföldről érkezik” – mondta el Csomós Miklós főpolgármester-helyettes. Mint hozzátette: ez azt jelenti, hogy mintegy 250 ezer idelátogató külföldi viszi a hírét világszerte a magyar ételeknek, italoknak és termékeknek. Az idei vásáron a korábbiaknál némileg kevesebb, 130 árus vesz részt, akik megújult faházakban várják az érdeklődőket. A standok számának csökkentésére a zsúfoltság elkerülése miatt volt szükség.

Most is kiemelten figyeltek arra a szervezők, hogy csak és kizárólag magas minőségű, magyar alapanyagokból készült kézműves termékek szerepeljenek az árusok kínálatában: a vásárra kerülő népművész és kézműves termékek kiválasztása a Hagyományok Háza, a Magyar Kézműves Szövetség és A Magyar Kézművességért Alapítvány szakmai javaslattételével történt.

A gasztronómia tekintetében a fesztivál egyik különlegessége, hogy a szokásos kenyérlángos, kürtős kalács, kolbász és forralt bor mellett az idén először helyet kapnak a magyar ünnepi ételek is – mondta el Molnár József, a szervező Budapesti Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Változás, hogy idén nem lesz „adventi kalendárium” a Gerbeaud Ház ablakaiból, ehelyett fényjáték eleveníti meg az épületet minden este két alkalommal, november 27-től.

kolbász kürtős kalács Karácsonyi Vásár Gerbeaud stand Vörösmarty tér ünnepi étel
Kapcsolódó cikkek