Cégvilág

Hernádi Zsolt gyanúsított a Sanader-perben

Horvát ügyészek Hernádi Zsoltot, a Mol vezérét gyanúsítottként nevezték meg a korábbi horvát miniszterelnök, Ivo Sanader vesztegetési perében – írja a Bloomberg.

Sanadert azzal vádolják, hogy 10 millió eurót fogadott el a Moltól, cserébe az olajtársaság megszerezhette az INA feletti felügyeletet. Tamara Laptos, a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorításáért felelős hivatal helyettes vezetője szerint Sanader és Hernádi 2008 elején Zágrábban és Budapesten is találkoztak a megállapodás miatt. Szollár Domonkos, a Mol szóvivője határozottan cáfolja és elutasítja a vádakat.

Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt vett át a Mol magyar olajipari vállalattól, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat kapjon az INA horvát olajipari cég felett.

Az INA-botrány éppen a kampány előtt robbant ki, így nem csupán az ellenzék próbálja majd napirenden tartani, hanem folyamatosan új részletek kerülhetnek napvilágra. Ezt erősítheti, hogy Ivo Sanadert napokon belül kiadják az osztrák hatóságok, és hazatérte új lendületet adhat az ügyek felderítésének.

A Political Capital korábbi elemzése szerint a Mol helyzetét nehezíti, hogy jelenleg minden politikai erő érdeke a magyar vállalat támadása. Az ellenzéki erők egy újabb lehetőséget kapnak a HDZ hiteltelenítésére, míg a kormánypárt a Mol-ügy segítségével próbál majd minél inkább eltávolodni a Sanader-korszaktól. Ha ugyanis a választásokig hátralévő időszakban felgöngyölítik az ügyet, és legalább részben meghátrálásra kényszerítik a magyar vállalatot, valamint látványos törekvéseket tesznek a cég feletti irányítás visszaszerzésére, az erősítheti a korrupcióval leszámoló párt képét.

vesztegetés INA Hernádi Zsolt Mol Ivo Sanader
Kapcsolódó cikkek