Cégvilág

Jó lesz a fapados Nabucco is?

Olcsóbb és a reális szálíltási lehetőségekhez is jobban illeszkedik a Nabucco lebutított változatának is tekinthető, s a BP által szorgalmazott SEEP gázvezeték. Éppen csak Európa orosz gáztól való függését nem enyhíti kellőképp a Jamestown alapítvány szerint.

Felerősödött a kampány az azeri gáz importjáért vetélkedő vezetékprojektek és elképzelések között, bár a rivalizálás elhúzódhat: korábban még ez év őszére ígérte Azerbajdzsán, hogy kiválasztja az általa gázzal ellátandó európai csövet, a legújabb dátum már 2012. eleje.

A Jamestown alapítvány honlapján megjelenti írás a négy közül azt a vezetékjavaslatot boncolgatja, amelyet a British Petroleum adott be a gázt eladó azeri gázkonzorcium által megszabott, okbóter 1-i határidőre.

A brit cég által Délkelet-Európai Vezetéknek (angol nevéből SEEP) nevezett útvonal az alapítvány szerint komoly kihívást jelent a Törökországtól Bécsig tervezett Nabuccónak, a török-görög-olasz ITGI-nek és az Adrián Keresztüli Vezetéknek, a TAP-nak a Sah Deniz gázmezőn folyó második projekt gázáért indult vetélkedésben.

A Jamestown szerint az általa a BP last minute ötletének nevezett SEEP ésszerű és tiszta elgondolás, amely az uniós támogatású Nabucco újragondolt és jelentősen leegyszerűsített változatának tekinthető. Az egyszerűsítések miatt sokkal olcsóbb lenne mint a Nabucco, a kapacitása pedig csak akkora, azaz évi 10 milliárd köbméter lenne, amekkora gázmennyiség eladását Azerbajdzsán garantál is. Ez a megoldás eloszlathatná azokat a kételyeket, amelyek a Nabucco kapcsán felmerültek. Így például a 3800 kilométeres útvonal mintegy kétharmadán meglévő gázcsöveket használna Törökországban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is, majd a magyar-horvát és a magyar-osztrák interkonnektorokat venné igénybe.

További részletek a pénteki Világgazdaságban

Szerbia seep Nabucco Bécs BP
Kapcsolódó cikkek