Cégvilág

Kiegyezett a kormány a vasutasokkal

Három év alatt ötmilliárd forintot oszt szét a kormány a MÁV dolgozóinak, ez fejenként bruttó 150 ezer forint körüli összeg. A felek nyíltan elismerik, hogy ez a Cargo privatizációja miatt járó, jogilag eddig vitatott pénz, de hivatalosan „pénzügyi ösztönzésként” kapják a munkavállalók.

Egy évek óta húzódó vita zárult le tegnap reggel egy látványos megállapodással: a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) 2007 óta követeli az előző kormányzatok által vitatott jussát a MÁV akkori átszervezéséből. A VDSzSz a kormányváltás előtt még gördülő sztrájkokat is tartott, hogy nyomást gyakoroljon a kabinetre, és a sztrájkfelhívást mindeddig életben tartotta. Orbán Viktor akkor, ellenzékben kiállt a vasutasok követelésének jogossága mellett, most pedig – immár kormányfőként – megadta a követelést: a november 18-ai Magyar Közlönyben jelent meg a szignójával egy kormányhatározat, mely rendelkezik a „MÁV vasúti dolgozóinak pénzügyi ösztönzéséről”.

Eszerint a költségvetés „rendkívüli kormányzati intézkedések” nevű, 90 milliárdos soráról egymilliárd forintot csoportosítanak át azonnal egy idei kifizetésre, a fejlesztési miniszternek pedig 2012-2013-ban javaslatot kell tennie 4 milliárd forint értékig a Máv, a Máv Start, a Máv Gépészet és a Máv Trakció minden jelenlegi vasúti dolgozójának, több mint harmincezer embernek a pénzügyi ösztönzésére. A javaslattétel határideje 2012 február vége. Hogy ennek mi lesz a forrása, egyelőre nem tudni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

VDSZSZ Orbán Viktor MÁV-Cargo Gaskó
Kapcsolódó cikkek