Cégvilág

Másfélszer több hasznot termelnek, de csak 13 százalékkal keresnek többet

Az osztrák vállalatok a múlt évben több mint 40 ezer eurót kerestek minden egyes munkavállalójuk után - tűnik ki a Felső-ausztriai Munkáskamara (AK) értékteremtési barométeréből.

Az AK szakértői minden évben, a közepes és nagyvállalatok éves mérlege alapján kiszámítják az úgy nevezett értékteremtés egy dolgozóra eső összegét. Ez valamely vállalat egy dolgozójára eső hozama, leszámítva a személyi költségeket. Eszerint 2010-ben egy munkavállaló a vállalata részére átlag 40 335 euróval többet keresett meg, mint amennyibe ő maga került. Ez a nyereség 2004 óta 53 százalékkal nőtt, míg a bérek csak alig 13 százalékkal emelkedtek.

A vállalatok növekvő nyereségét az alacsony béremelések mellett a termelékenység növekedése garantálja - jelentette ki Johann Kalliauer, az AK elnöke az ORF szerint. A válság során egész Ausztriában 25 000 fémipari dolgozó vesztette el munkahelyét. Közben 18 000 főt ismét munkába állítottak. Ez a 18 000 fő jelenleg éppen annyit termel, mint a 25 000 fő 2008-ban. Kalliauer szerint a megtermelt nyereség nagy részét a tulajdonosoknak fizetik ki. 2010-ben ez 82 százalék volt, 2008-ban és 2009-ben pedig a kifizetés meghaladta az elért nyereséget. Elgondolkodtató az AK szerint a befektetési hajlam csökkenése. Sok esetben ugyanis csak a termelés fenntartására fektetnek be többet a cégek, ahelyett, hogy a termelés feltételeit javítanák is és ezzel megőriznék a versenyképességet. 

 

 

bér profit osztrák termelékenység haszon fizetés dolgozó
Kapcsolódó cikkek