Cégvilág

Megveszi-e a MOL a Lotost?

Lengyel pletykák szerint senki nem ad be kötelező érvényű ajánlatot a Lotos 53 százalékos állami pakettjére. A MOL mellett a TNK-BP, a Mercuria Energy és a Burgan Capital Investment kokettál a céggel az Equilor által ismertetett piaci hírek szerint.

A folyamatot hátráltatja, hogy az októberi lengyel választásokat követően még nem alakult meg az új helyi kormány, a prudencia jegyében pedig a résztvevők számára is előnyösebb, ha a folyamat legitim marad. A MOL szempontjából a vételár a kérdés, hiszen földrajzi értelemben egy második esély lenne a Lotos megvétele, ráadásul a finomítói környezet is negatív, amely az árazásokat is nyomás alatt tartja (ilyen helyzetben finomítót venni jó, nem pedig eladni).

A MOL egyébként kedden teszi közzé harmadik negyedéves jelentését. A piaci konszenzus szerint az EBITDA 10 százalékkal 136 milliárd forintra csökkent az alacsonyabb olajárak miatt, míg a feldolgozás-kereskedelem üzletágat a vegyes árrések és gyenge vegyipari környezet tartotta sakkban. A dízelen és gázolajon realizált marzsok bővültek éves bázison, a cég szempontjából legfontosabb dízel azonban nem tudott tovább növekedni még a jelenlegi hangulatban sem. A nettó veszteség 30,2 milliárd forintra ugrott, ennek nagy része azonban készpénzveszteséggel nem járó technikai tétel (pl. devizahitelek, CEZ-opció átértékelése) és a forint erősödésével kompenzálódhat a későbbiekben.

Sajtóértesülések szerint a Gulf Keystone Petroleum kiszállna az Akri-Bijeel blokkból, amelyben 20 százalékos részesedése van (a MOL ebben körülbelül 80 százalékos tulajdonos), hogy minden erőforrását a Shaikan mezőre koncentrálja. A Shaikanban csak 20 százalékos tulajdonos a MOL, ráadásul ennek kapcsán idén már két készletfelértékelés is érkezett.

A bejelentés az Equilor szerint nem annak köszönhető, hogy az Akri-Bijeel blokk értéktelen lenne, hanem annak az eredménye, hogy a kutatások jelentős összegeket emésztenek fel, a GKP finanszírozási gondjai pedig már nyáron is ismertek voltak, amikor eladásra kínálta fel magát. Érdemi árfolyamhatással nem számolnak az elemzők, előrelépésre az Akri-Bijeel blokk kapcsán csak néhány hónapos időtávon van esély.

Shaikan Lotos vételi ajánlat mező jelentés Mol Equilor
Kapcsolódó cikkek