Cégvilág

Melyik ellenzékibb, a Neo vagy a Class FM?

A Class FM-en az összes hír mindössze 14, a Neo FM-en 26 százaléka foglalkozik belpolitikai témákkal, és azokat mindkét rádiócsatornán elsöprő arányban uralják a kormányról szóló hírek – áll a Policy Solutions médiaelemzésében. A politikai elemző intézet 2011. november 3-9. között vizsgálta a két legnagyobb országos kereskedelmi rádió hírműsorait.

A Class FM és a Neo FM hírműsorait is elsősorban a depolitizáltság jellemzi. A Class FM-et 74 százalékban, a Neo FMet pedig 67 százalékban politikamentes hírek uralják, a belpolitikai híradások az előbbi rádióban nem érik el az összes hír hatodát, és az utóbbi esetében is épphogy csak meghaladják az egynegyedét.

A Policy Solutions kutatása kiemeli, hogy a politikai híreken belül a Class FM és a Neo FM is elsősorban a kormányzati ügyekre koncentrál. A Class FM 92 százalékban csak a kormányzatot érintő hírekkel foglalkozik, az ellenzéki pártok pedig csak kivételes esetekben tudnak megjelenni a hírekben: az MSZP a politikai hírek 3 százalékában volt téma, ez az egy hetes vizsgálat ideje alatt az LMP-nek és a Jobbiknak pedig egyáltalán nem sikerült.

A Neo FM valamivel több teret hagy a pártoknak, de a kormányzati intézkedésekről szóló hírek így is elfoglalják a belpolitikai híradások 74 százalék-át. A kormányzáson túl a Fidesz, mint párt 11 százalékban, az MSZP és a KDNP 4 százalékban, az LMP 3,5 százalékban tudott megjelenni a hírekben. A Demokratikus Koalíció megalakulásának újdonsága magyarázhatja, hogy az új párt is 4 százalék körüli arányban tudott jelen lenni a híradásokban. A radikális jobboldal itt sem képviselteti magát, a Jobbik a Class FM-hez hasonlóan a Neo-nál sem kapott egyetlen másodpercnyi műsoridőt sem.

A legfontosabb kereskedelmi rádiók hírműsoraiban a politikusok saját hangjukon szinte egyáltalán nem jutnak szóhoz, a politikusi hangbejátszások nem jellemzőek. A Neo FM esetén a vizsgált időszakban egyáltalán nem szerepelt ilyen módon politikai szereplő a híradásokban, a Class FM-en is mindössze négy alkalommal, és akkor is kormánytagokat, vagy a házelnököt kapta mikrofonvégre a hírszerkesztő. Kijelenthető tehát, hogy a két nagy országos kereskedelmi rádióban a politikusoknak lényegében nincsen megszólalási lehetőségük.

A Policy Solutions a politikai híreket kontextusba helyezve megállapítja hogy a Class FM a kormányzati híreket nagyobb részt (60 százalék) neutrálisan, kisebb mértékben pozitív (35 százalék) színben tünteti fel. A kormányzat kritikája azonban csak kivételesen fordul elő (a kormányról szóló hírek 5 százalékában).

A Neo FM ezzel szemben jóval kormánykritikusabb. A hírek csaknem fele (48 százalék-a) negatívan szól a kormányról, ugyanakkor 30 százalékban kedvező hírek jelennek meg róluk, és csak az esetek kevesebb, mint negyedében nem érezhető egyértelmű állásfoglalás. A két médium kormányzattal szembeni attitűdje tehát leginkább abban tér el egymástól, hogy a Neo erőteljesebben felvállalja annak kritikáját, a Class ezzel szemben általában semleges, és nem foglal állást a kínos esetekben.

Class FM felmérés hírek politika NEO FM kormány Policy Solutions rádió
Kapcsolódó cikkek