Cégvilág

Mérges oligarchák - Óriási ráfizetés lesz a Szocsi Olimpia?

Azok a magántőkések, akik a Szocsiban 2014-ben tartandó téli olimpiai játékok létesítményeibe fektetnek be, valószínűleg sohasem látnak hasznot pénzük után – írja a Vedomosztyi.

Az orosz kormány egyik tisztségviselője és Szocsiban létesülő projektekben részt vevő cégek topmenedzserei ugyanis az orosz üzleti lapnak elmondták, hogy a befektetések veszteségesek. Ám a felelősség tekintetében az érintettek egymásra mutogatnak. Rossz kalkulációkkal dolgoztak, emiatt a végső költségek 300 százalékkal magasabb, mint hitték - mondta az egyik menedzser. Egy másik vezető viszont úgy vélte, az Olimpsztroj állami vállalat nem biztosította időben a szükséges infrastruktúrát, emiatt a befektetők arra kényszerültek, hogy azt a saját költségükre építsék meg. 

Ugyanakkor a szövetségi kormány illetékese a RIA Novosztyi szerint azt hangoztatta, hogy nem az Olimpsztroj a felelős a költségek megemelkedésért, hanem az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság további előírásokkal állt elő. A szocsi projektet finanszírozó Vnyesekonombank  orosz állami pénzintézet eddig 87,7 milliárd rubelt, vagyis 2,8 milliárd dollár hitelt folyósított, ám összesen 145 milliárd rubelre van szükség a projektek részére.A  szocsi Olimpiai Játékok építési projektjeiben öt befektető vesz részt, köztük Oleg Gyeripaszka, Vlagyimir Potanyin és Ahmed Bilalov, vagyis az orosz cégvilág nagyágyúi.

 

Gyeripaszka 2014 Potanyin Szocsi olimpia befektető
Kapcsolódó cikkek