Cégvilág

Vezet az Audi - Hasítanak nálunk a német cégek, toplista

A tavalyi adatok alapján a legnagyobb, Magyarországon működő német tulajdonú cégek többsége számottevően növelte forgalmát. Az első két helyet az Audi és az E.On foglalja el – derül ki az Opten adataiból.

A legnagyobb magyarországi német érdekeltségű vállalat 2009 után tavaly is az Audi volt, amelynek árbevétele 1326,33 milliárd forintot tett ki, ami több mint a mögötte sorakozó három társaság – az E.ON Földgáz Trade, az Elmű, valamint a Robert Bosch-csoport együttes forgalma. Kilenc társaság jutott 100 milliárd forintos árbevétel fölé 2010-ben, a listára 43,5 milliárd forint árbevétellel lehetett még felférni, ennyi volt ugyanis sort záró Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. tavalyi forgalma. A listán előkelő helyen szerepel a Siemens is, amely éppen 2011-ben egyesítette leányvállalatait, de a szeptemberben záruló pénzügyi évéről még nincs rendelkezésre álló adat. A társaság és magyarországi leányvállalatai a 2010 harmadik negyedévével zárult üzleti évben 89,7 milliárd forint együttes árbevételt értek el - írja a gazdasag.hu.

A vezető német érdekeltségű vállaltok közül 13 növelni tudta árbevételét 2010-ben az előző évhez viszonyítva, hét pedig kisebb forgalmat könyvelt el. (Egy évvel korábban még tizenegy cég volt kénytelen elviselni az előző évhez viszonyított árbevételének visszaesését.) A múlt évben az egyik "legkisebb óriás", a ZF Hungária dobta a legnagyobbat, árbevételét ugyanis 7,6 milliárd forintról csaknem hatszorosára 44,7 milliárd forintra növelte.

Ugyancsak nagyot lépett a 61,67 milliárdos forgalommal a középmezőnyben tartózkodó Epcos Elektronikai Alkatrész Kft., amely a 2009-esnél 170 százalékkal nagyobb forgalmat hozott össze tavaly. Az adózott eredmény szempontjából sem rosszabb a helyzet, a vizsgált vállalatok között 14 cég javított, hat rontott eredményén. Negatív adózott eredménnyel öt cég zárta 2010-et, két vállalat fordította pozitív 2009-es adózott eredményét veszteségbe, három viszont az ellenkező irányba váltott.

A listán szereplő autóipari cégek jó évet zártak. A már említett ZF Hungária mellett jelentős, 50 százalék feletti növekedést jegyezhetett fel a ZF Lenksysteme és a BorgWarner Turbo Systems is, a bevételi lista vezetője, az Audi pedig 26,6 százalékkal nagyobb árbevételt produkált, mint egy évvel korábban.


felmérés Audi Opten német német cég E.On árbevétel
Kapcsolódó cikkek