Cégvilág

X-faktor, Való Világ - Kiderült, befolyásolják-e a szavazást, videó

A média- és hírközlési biztos a nézői panaszok alapján hivatalból egyeztetési eljárást indított két tévécsatorna SMS szavazásai kapcsán. A megjelent tájékoztató a vizsgálatok eredményeit összegzi, a biztos ajánlásában megoldást is javasol a problémára.

A média- és hírközlési biztos 2011 áprilisában, nézői panaszok alapján indított eljárást két kereskedelmi csatorna telefonos szavazásai kapcsán. A közel félszáz bejelentésben a TV2 Megasztár és az RTL Klub Való Világ és X-faktor című műsorai kapcsán a panaszosok a nézői szavazások lebonyolításának rendjét, azok szembetűnő irányítottságát, ellenőrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdőjelezték az eredmények valóságtartalmát.

A vizsgálat eredményét összegző tájékoztatóból kiderül, hogy egyes műsorszolgáltatóknál nem volt egyértelműen meghatározva, hogy mi minősül érvényes szavazatnak, ezért sok volt az érvénytelen szavazat. Mivel a telefonszolgáltatóknak nem alaptevékenysége ilyen nagyszámú SMS azonos időben történő továbbítása – ez egy-egy döntő alkalmával akár több ezer szavazatot is jelenthet –, a szavazatok feltorlódása miatt előfordulhat, hogy az időben elküldött voksok egy részre a szavazás lezárása után érkezett, és ezért érvénytelen volt.

A biztos aggályosnak tartja, hogy az emelt díj leemelése nem ott történik, ahol eldől, hogy teljesült-e a szolgáltatás. Ebből kifolyólag az emelt díjas szolgáltatás díját az érvénytelen szavazatok esetében is levonták a szolgáltatók. A vizsgálat a szavazás eredményének megváltoztatására irányuló beavatkozást – a rendelkezésére álló dokumentumok alapján – nem állapított meg. A biztos ajánlást készített a szolgáltatók számára a telefonos szavazások lebonyolítása kapcsán.

valóság show való világ szavazás NMHH sms x-faktor Megasztár
Kapcsolódó cikkek