Cégvilág

December végén távozik Bencsik János államtitkár

A Világgazdaság értesülései szerint csütörtök este benyújtotta lemondását Bencsik János energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár. A hírt a politikus péntek késő délután megerősítette.

"Miniszter Úr számára szóban jeleztem december 31-i hatállyal történő távozási szándékomat. Az írásbeli lemondásom pedig Szent Borbála napján - a kinevezésemet is akkor kaptam - születhet meg, mert előtte még le kell vágni a disznót" - reagált péntek késő délután Facebook-oldalán Bencsik János energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a lemondásáról szóló hírekre.     

A lépés már-már érthetőnek mondható, hiszen az utóbbi időben több szakpolitikai kérdésben is alulmaradt a politikával szemben a szakember, javaslatait sorra felülírták.   

Legutóbb – s már nem először – Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével csapott össze a közműdíjadósságot felhalmozó közintézmények megmentése kapcsán. Az államtitkár először a Facebookon tette közzé nemtetszését, majd törvénymódosító javaslatot terjesztett elő az ügyben.

Bencsik ezzel szemben pénteken azt írta, hogy "a Lázár-féle vitának sincs közvetlenül köze a döntésemhez." Szerinte ebben a vitában "a kollégáimmal képviselt szakmailag is védhető álláspont kerekedett felül, melyet a szerdai ülésén a Kormány is támogatott". 

Mint ismert, a frakcióvezető gyakorlatilag minden fogyasztói körben megtiltotta volna az áramszolgáltatóknak, hogy a rendszerhasználat díjjal tartozó ügyfeleiknél kikapcsolják a szolgáltatást. Bencsik viszont azzal érvelt, hogy nagy veszteséget okozna a szolgáltatóknak, ha a frakcióvezető tervét elfogadná a parlament. „Miután magam arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár Képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom" - írta akkor az államtitkár a Facebookon.

Lázár János és Bencsik János vitája még az év elején kezdődött, akkor a Fidesz frakcióvezetője azt indítványozta: csökkenjen a hővel kapcsolt és a megújuló áramtermelés támogatása azzal, hogy a 2010. december 1-től  hatályos, már 15 százalékkal csökkentett ártámogatás helyett 25 százalékkal mérsékeljék a támogatás mértékét 2011. január elsejétől, és a csökkentés aránya 35 százalékra emelkedjen 2012. januártól.  Lázár János a megújuló energiából termelt áram kötelező átvételi árát is azonos arányban csökkentette volna.

A kormány március elején elutasította a módosító indítványt, de az energiaügyekért felelős államtitkár igyekezett a nyilvánosság előtt elsimítani a konfliktus élét, mondván: mindössze annyi történt, hogy a társadalmi elvárásokon alapuló politikai célokat összhangba hozták a szakpolitikát érintő műszaki és gazdasági szempontokkal. "Ennek következtében okafogyottá vált a módosító indítvány". Az ezt követően elfogadott javaslat nyomán az év végéig változatlan marad a megújuló energiák átvételét szabályozó KÁT, amelyet azután egy új rendszer vált fel, ebben a továbbiakban nem az áramátvételt, hanem a hőtermelést fogják "díjazni".

Jenei András, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője utóbb azt írta, a vitában a politikai oldal komoly nyomás alá helyezte a szakpolitikai döntéshozatalt, melyből utóbbi jött ki ideiglenes „győztesként”.

Bencsik a pénteki bejegyzésében szólt arról is, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel "meglehetősen jó munkakapcsolata" volt. "Voltak ugyan fenntartásaim, mielőtt egymás mellé rendelődtünk a Gondviselés és a politikai szándékok alapján, mint minden vidékinek a belvárosiakkal szemben, de annál kellemesebb volt a "csalódás". Sok főnököm ugyan még nem volt, de Tamás a legjobbak közé tartozik." - írta a leköszönő államtitkár. 

energiaügyi lemond lemondás Lázár Bencsik
Kapcsolódó cikkek