Cégvilág

Drága lehet a vasárnapi nyitva tartás

Hátrányosan érinthet több, vasárnap is működő vállalkozást, főként a plázákban működő üzleteket az új munka törvénykönyvének lehetséges jogértelmezése.

Az új munka törvénykönyvének értelmében a jövőben a pihenőidő összevont kiadása még önmagában nem jogosítja fel a munkáltatót arra, hogy a munkavállalókat vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzésre ossza be. Ezt ugyanis csak bizonyos esetekben rendelheti el. Ilyen például a megszakítás nélküli, több műszakos vagy idényjellegű tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, vagy rendeltetése folytán e napon is működő munkáltató vagy az, amely társadalmi közszükségletet elégít ki.

Szintén az új jogszabály értelmében megszűnik viszont a több műszakos munkarend, helyébe a több műszakos tevékenység lép. Nem világos ugyanakkor, hogy a jogszabály mit ért pontosan tevékenység alatt – vetette fel a kérdést Czeglédy Edina. A Noerr és Társai Ügyvédi Iroda munkajogi csoportjának vezetője kifejtette: a kereskedelmi egységek esetében kérdéses, hogy például a bolt vagy raktár rendezése ennek minősül-e.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

vasárnapi nyitvatartás munkáltató munkaidő Noerr raktár
Kapcsolódó cikkek