Cégvilág

Kivégezte a táblagép a netbookot

Lényegében összeomlott az idén a globális netbookpiac, s jövőre tovább csökkenhet a kis hordozható számítógépek iránti kereslet. A nagy gyártók fokozatosan hagyják el a süllyedő hajót.

Újabb szög került a számos szakértő által már hónapok óta temetett netbookpiac koporsójába, a világ egyik vezető PC-gyártójának számító Dell ugyanis a napokban bejelentette: januártól teljesen felhagy a mini hordozható gépek gyártásával. Bár korábban már több cég is jelezte, hogy egyes országokban beszünteti a netbookok értékesítését, azonban a Dell az első olyan meghatározó vállalat, amely végleg búcsút int a piacnak.

A cégvezetés indoklása szerint az amerikai vállalatnak a piacon nem sikerült az előzetes elvárásoknak megfelelő pozícióba kerülni, ezért döntöttek a kiszállás mellett. Alison Gardner, a társaság marketingigazgatója jelezte: a cég a jövőben a magasabb hozzáadott értékű termékekre koncentrál, s ennek megfelelően a könnyebb, de erős gépek értékesítését helyezi a fókuszba.

A döntés ugyan természetesen részben stratégiai, valójában azonban a búcsú hátterében minden bizonnyal az értékesítés rohamos csökkenése áll. A netbookpiac 2008 és 2010 között még impozáns növekedést mutatott, 2009-ben például a gazdasági válság kiéleződése ellenére majd két és félszer annyi netbookot értékesítettek világszerte, mint az előző évben, szakértők azonban már ekkor figyelmeztettek, hogy a szárnyalás feltehetőleg nem lesz tartós. Tavaly az értékesítés már jóval kisebb mértékben emelkedett, a 2011-es esztendő pedig – részben a táblagépek rohamos terjedésének eredményeként – komoly fordulatot hozott a piacon.

Egyes elemzések szerint az idén Európában (amely a mini notebookok egyik legfontosabb piaca volt) felével zuhantak az eladások, s a visszaesés üteme az év során fokozatosan gyorsult. Mindeközben a táblagépek iránti kereslet megugrott, s ennek eredményeként a második negyedévben világszerte már majd kétszer annyi tabletet értékesítettek, mint netbookot (az év első három hónapjában még utóbbiból fogyott több). A folyamatok fényében nem meglepő, hogy az elmúlt hetekben már olyan elemzések is napvilágot láttak, amelyek szerint a globális netbookértékesítés 2012-ben akár 40 millió darabbal is csökkenhet, ami lényegében a piac megszűnését jelentené.

netbook dell laptop iPad számítógép táblagép
Kapcsolódó cikkek