Cégvilág

Mégis meghajolhat a Gazprom előtt az EU

Oroszország és az Európai Unió 2012 elején tárgyal arról, hogy kapnak-e orosz vállalatok mentességet az EU harmadik energiacsomagjának azon előírásai alól, amely szerint az energiatermelést, -szállítást és -értékesítést szét kell választani.

"Megegyeztünk arról, hogy tárgyalásokat tartunk szakértőkkel és európai szabályozó hatóságokkal a jövő év elején arról, milyen esetekben és milyen mértékben lehetséges a kivételeket alkalmazni gáz infrastrukturális projektekre" - közölte Günther Oettinger
energiaügyi biztos Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszterrel tartott megbeszélése után – írja a RIA Novosztyi. Oettinger megfogalmazása szerint az EU a harmadik energiacsomag megváltoztatását nem kívánatosnak és irreálisnak tartja ugyan, de bizonyos mentességek lehetségesek.

Az EU harmadik energiacsomagja konkrétan érinti a Gazprom műveleteit, mert az orosz exportmonopólium gázt termel, értékesít és azt saját eszközeivel szállítja. Mindez a jövőben nem lenne lehetséges az EU területén belül, így ha a Gazprom játékban akar maradni, meg kellene válnia egyes üzletágaitól. Ez azonban aligha lenne elfogadható Moszkvának, hiszen a Gazprom éppen azzal hódítja meg az uniós energiapiacot, hogy minden területet (termelés, szállítás, értékesítés) maga irányít és áraz.

Az Európai Bizottság hajlandó megvitatni azt a lehetőséget, mellyel különleges statust biztosít a Déli-áramlat csővezeték-projektnek, amelyen Oroszország földgázt szállít majd a Fekete-tengeren keresztül Európába - közölte Smatko. "Az Európai Bizottság kész megtárgyalni azt, hogy TEN (transzeurópai hálózat) státuszt biztosít a Déli-áramlatnak, miután további részletes adatokat kap annak volumenéről és útvonaláról. Oroszország 2015-ben tervezi üzembe helyezni a Déli-áramlat csővezetéket, amelyen akár 63 milliárd köbméter gázt szállítanak majd.

 

 

energiacsomag déli áramlat gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek