Cégvilág

OPEC az EU-nak: Rossz ötlet az iráni olajembargó

Az olajtermelő országokat összefogó szervezet főtitkára, Abdalla el-Badri kijelentette: az OPEC reméli, hogy az EU nem vezet be olajimport-tilalmat Iránnal szemben.

Badri megfogalmazása szerint az OPEC ellenez bármilyen, a tagjai ellen irányuló korlátozást, mivel az embargó jelentősen csökkentené a világpiacra jutó nyersolaj mennyiségét, amit nagyon nehéz lenne pótolni. A Platts idézi a főtitkárt, aki hangsúlyozta: igen nehéz lenne pótolni az Irán miatt kieső napi 865 ezer hordó olajat.

A tavalyi évben az EU átlag napi 450 ezer hordó nyersolajat importált Iránból naponta, ennek 71 százalékát Olaszország és Spanyolország használta fel. Az EU külügyminiszterei legutóbb elutasították a francia kormány importtilalomra vonatkozó javaslatát, de a tárcavezetők ismét tárgyalnak erről januári ülésükön. Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos ugyanakkor már előre közölte, hogy a közösség egyetért az iráni importtilalomban. Oettinger ráadásul a tilalomba bevonná az EU-n kívüli országokat, így Oroszországot is.

A szankciókkal kapcsolatos vita oka, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség november 8-i jelentése szerint hiteles bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy Irán atomfegyver létrehozásán dolgozik. Teherán következetesen tagadja, hogy atomprogramja háborús célokat szolgálna.

OPEC EU Oettinger olaj olajimport Irán nyersolaj
Kapcsolódó cikkek