Orbán Viktor, az MR-1 Kossuth Rádióban a rezidensek ügyéről kijelentette: a zsarolás nyelvén nem hajlandó beszélni, megállapodásra kell törekedni. Az első feladat, hogy akárhogyan is döntenek a rezidensek, ne maradjon ellátatlan beteg, ennek érdekében a kabinet meg is hozta a szükséges döntéseket, és felálltak az egészségvédelmi akciócsoportok.

A teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak a rezidensek az egészségügyi államtitkártól – közölte tegnap Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke azután nyilatkozott így, hogy Szócska Miklóssal több mint háromórás tárgyalást folytatott zárt ajtók mögött. Papp Magor az ajánlat részleteiről mindaddig nem kívánt nyilatkozni, amíg a szövetségen belül nem alakítják ki álláspontjukat, és az ajánlat nagyságrendjét sem kívánta közölni, ám kijelentette: érdemi, „jelentős mértékű” bérrendezésre van kilátás 2012-ben.

A Magyar Rezidens Szövetség felhívására december 30-i határidővel helyezhették letétbe felmondólevelüket a fiatal orvosok. A szervezet közlése szerint mind ez idáig több mint 2500 felmondólevél gyűlt össze. Papp Magor korábban többször világossá tette: amennyiben nem sikerül érdemi megoldást találni az egészségügyi dolgozók bérproblémáira, a felmondások „aktiválódnak” és az egészségügy működésképtelenné válhat.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a napokban rendeződnek az állam 30 napon túli tartozásai, ami a kórházakra is igaz. Egyben hangsúlyozta: "amíg fejük búbjáig eladósodott kórházakról beszélünk, nem tudok jó lelkiismerettel foglalkozni az orvosok bérével".

A kórházak adósságának rendezése most megtörtént, a népegészségügyi termékadót pedig az orvosok bérére fordítják, így az egészségügyi államtitkárnak 2012-re rendelkezésére áll annyi pénz, hogy "azoknak az orvosoknak, akik valóban meg akarnak állapodni", elfogadható béremelést tud ajánlani - mondta. Orbán Viktor rámutatott ugyanakkor: "nem olyan év lesz 2012, különösen annak első fele, amikor általános béremelésekről lehetne beszélni az állami szektorban; erre még várnunk kell".

Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár tegnap sajtótájékoztatón jelentette be: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) december 31-ig 27 milliárd forintot utal át az egészségügyi intézményeknek, amelyeket lejárt szállítói tartozásaik rendezésére fordíthatnak. Mindezt az Egészségbiztosítási Alap egyenlegének javulása teszi lehetővé.

Szócska Miklós szerint a gyors beavatkozás eredményeképp az állami intézmények „tiszta lappal” indulhatnak neki 2012-nek. „Ezáltal megszüntetjük az évek óta görgetett adósságbéklyót. Nem tudom, ilyenről mikor volt utoljára szó”