Cégvilág

2500 méter alatti vizekre pályázik a PannErgy

A PannErgy Nyrt. megvalósította 2011-es célkitűzéseit: megerősítette geotermikus projektjei finanszírozási hátterét, teljesítette eredményszámait és bebizonyosodott, hogy kisebb földhőberuházásai műszakilag és gazdaságilag életképesek, tehát rájuk alapozva folytatható a stratégia megvalósítása.

A geotermikus potenciált főként a csoport utolsó vegyipari érdekeltsége, a Pannunion eladásából befolyt bevétel erősítette, de maradtak erre az évre olyan eladandó eszközök, amelyekre nincs szüksége a mostanra egyedülivé vált energetikai profilnak. Az eladásnak szerepe volt abban is, hogy az előzetes adatok szerint 12,6 milliárd forintos árbevétel és 1,6 milliárdos EBITDA mellett milliárdos nagyságrendű lett az adózott eredmény is – ismertette a cég háttérbeszélgetésén Gyimóthy Dénes vezérigazgató.

A vegyipari tevékenység leadása miatt azonban a PannErgy idei árbevétele csak 900 millió forint körül várható. Ebbe beleszámít a miskolci geotermikus beruházás is, amelynek révén a 2012-es fűtési idényben már a társaság szállítja a nagyváros távfűtésében használt hő nagy részét. Szintén idei feladat a gödöllői földhőberuházás átadása. Továbbá indul egy új projekt is, amelyet azonban Bokorovics Balázs, a társaság igazgatósági elnöke még nem kívánt megnevezni.

A cég nagyon várja, hogy a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal kiírja azokat a koncessziós pályázatokat, amelyeken keresztül hozzáférhetővé válnak a 2500 méternél mélyebben lévő, már áramtermelésre is alkalmas hőmérsékletű vizek.

„Bár a költségeink mintegy 70 százaléka euróalapú, a forint gyengülése ellenére is benne tudunk maradni a keretünkben, mert a válság miatt bizonyos eszközökhöz és szolgáltatásokhoz a vártnál olcsóbban jutunk hozzá” – közölte Bokorovics Balázs. A céget nem érinti a felhozott víz viszszasajtolási kötelezettségének idei lazulása, de egyébként sem gondolkodnának abban, hogy elhagyják a víz visszajuttatását. A geológia ugyanis nem veszi figyelembe a szabályozást.

bányász pannergy geotermikus pályázat projekt
Kapcsolódó cikkek