Cégvilág

Az Xbox és az Office húzta fel a Microsoft eredményét

Az előző év hasonló időszakához képest stagnált, az elemzői várakozásokat mindazonáltal 2 centtel meghaladta a Microsoft negyedik negyedévi egy részvényre jutó eredménye, miután a Windows operációs rendszer gyengébb eladásait ellensúlyozták az Office szoftvercsomag és Xbox játékkonzol magasabb értékesítései.

Az informatikai óriás 6,62 milliárd dolláros negyedik negyedévi eredményt közölt, majdnem ugyanannyit, mint az előző év hasonló időszaki 6,63 milliárd dollár. A társaság részvényenkénti nyeresége éves szinten 77 centről 78 centre nőtt, mindazonáltal 1,2 százalékkal kevesebb volt forgalomban.

A Microsoft árbevétele 4,7 százalékkal 20,89 milliárd dollárra nőtt. Elemzők 76 centes részvényenkénti eredményre és 20,92 milliárd dolláros árbevételre számítottak.

Az üzleti alkalmazások értékesítéséből származó árbevétel 2,7 százalékkal 6,3 milliárd dollárra nőtt, elsősorban a felhőtechnológián alapuló Office 365, illetve a Sharepoint programcsomagok iránti növekvő kereslet miatt. A szórakoztató elektronikai alkalmazások eladásai 14,6 százalékkal 4,2 milliárd dollárra nőttek. A karácsonyi időszakot is tartalmazó decemberben az Xbox játékkonzol 46 százalékát tette ki az összes piaci értékesítésnek.

A Washington állambeli székhelyű amerikai vállalat arról tájékoztatott: a személyi számítógépek iránti kereslet általános visszaesésével párhuzamosan csökkentek a Windows operációs rendszer értékesítései. A Windowsból származó árbevétel 6,3 százalékkal 4,7 milliárd dollárra csökkent a negyedik negyedévben.

Peter Klein, a társaság pénzügyi igazgatója elmondta: kihívásokkal teli személyi számítógép piacra számítanak, miután az európai keresletet csökkenti az adósságválság.

A Microsoft részvény-árfolyama 2,8 százalékkal 28,93 dollárra nőtt az amerikai zárás utáni határidős kereskedésben.

office Microsoft Xbox
Kapcsolódó cikkek