Cégvilág

Ezért kell többet fizetnünk a távhőért

Elsősorban azért kellett január 1-jétől megemelni a távhő árát, hogy a hőszolgáltatók továbbra is hozzájussanak azon bevételhez, amiről a nekik járó támogatás csökkenése miatt kell lemondaniuk.

Szakmai körökből kapott számítás szerint a 640 ezer hazai, távfűtéssel rendelkező háztartás támogatásához évente 45 milliárd forintot kell összeadni. E nélkül a távhőtermelőknek – amelyek összesen mintegy 250 milliárd forinttal tartoznak a bankoknak – fizetési nehézsége támadhat. E pénzhez tavaly július 1. óta az áram árában lévő, kilowattóránként 1,20 forintos átállásí díjon keresztül jutottak. Ám e díj időközben „elpárolgott” a tarifából, mert a hőt vásárló távhő- szolgáltatók költségei annyira megnőttek, hogy elérték a hatósági tarifából befolyó összeg nagyságát.

Ezt persze úgy is orvosolhatta volna a szabályozás, hogy megemeli az átállási díjat. Ehelyett a tarifát emelte meg az egyetemes szolgáltatásban 4,2 százalékkal. Bár mindkét emelést a végfelhasználó fizeti ki, nem mindegy, hogy minden elektromosáram-fogyasztó vagy csupán a 640 ezer távfűtött lakás tulajdonosa.

Lapunkhoz eljutott vélemények szerint a hőárakban lévő tartalékok miatt mérsékelni lehetett volna a tarfiaemelést, vagy a későbbi mérsékelhető lesz. A most gigajoule-onként (GJ) 3800-3900 forintért az országba érkező gázból ugyanis úgy lesz 6000 forintos lakossági távhő, hogy nem követhető végig pontosan, mi is történik. A forint gyengülése által megdrágult importgáz árát körülbelül 10 százalékkal emeli a szállítási és az elosztási díj, majd rárakódik a tárolási díj is. Ezekkel 4300 forintra nő a GJ-onkénti költség, de a hőtermelő 5000 forint körül fizet. Nála és a szolgáltatónál további 1000 forint rakódik az árra, mert a hőtermeléskor elvész a gáz tizede, a szállításkor pedig a hő 14 százaléka.

Egyes piaci szereplők szerint az FGSZ Földgázszállító Zrt. engedhetne a tarifáiból magas árbevétel-arányos eredménye alapján. „A nyereségből finanszírozzuk beruházásainkat és gondoskodunk a gázbiztonságról, vagyis nem tudjuk csökkenteni az ez évtől egyébként sem emelt tarifát” – reagáltak a cégnél. A nemzetközi olajárak az idén akár jelentősen tovább drágulhatnak, felfelé kényszerítve ezáltalaz orosz importgáz árát, így a távhőtarifa-rendszer feszített
marad.

Árnövelő elemek a gáznál

- szállítási díj

- elosztási díj

- tárolási díj

- termelési és szállítási veszteség

Forrás: VG-gyűjtés

Világgazdaság - B. Horváth Lilla Árnövelő elemek a gáznál

- szállítási díj

- elosztási díj

- tárolási díj

- termelési és szállítási veszteség

Forrás: VG-gyűjtés -->

távhő tarifaemelés hőtermelő FGSZ
Kapcsolódó cikkek