Cégvilág

Paks 2032-ig - Itt tart az élettartam meghosszabbítása

Erre az évre is maradtak teendői a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek az év végére lejáró élettartamú I-es blokkja további működtetésére való felkészüléssel, bár az élettartam-hosszabbítási kérelmét a múlt év végi határidőre rendben beadta. Még be kell fejeznie egyes berendezések minősítését, adós bizonyos eszközök kifáradására vonatkozó számításokkal s a nem megfelelő alkatrészek cseréjével is. Ezért az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) kérte a hiányok pótlását – hangzott el az OAH évindító tájékoztatóján.

„A 2012-re maradt feladatokat ütemezetten végzik Pakson, minden munka időben végrehajtható ahhoz, hogy az erőműtársaság megkaphassa az üzemidő-hosszabbítási engedélyt” – válaszolt a Világgazdaságnak Fichtinger Gyula, az OAH megbízott főigazgató-helyettese. Az engedély egyébként megadható korlátozásokkal, feltételekkel, illetve nem teljes körűen is. Az viszont Paks dolga,
van-e intézkedési terv arra az esetre, ha a blokk nem kapná meg az engedélyt. „A hivatal csak biztonsági szempontokat vesz figyelembe, nem dolga mérlegelni, hogy van-e igény a paksi áramra, vagy nincs” – tette hozzá Rónaky József, az OAH főigazgatója.

Az I-es blokkot úgy kell felkészíteni a 2032-ig való, normál üzemidőn túli használatra, hogy akár 2040-ig is működtethető legyen, hiszen nem engedhető meg, hogy 2032-ra a berendezései éppen elhasználódjanak. A következő években sor kerül a további három paksi blokk élettartam-hosszabbítására is olyan sorrendben, ahogyan elérik harmincadik üzemévüket.

Fontos idei feladata az OAH-nak az új paksi blokkok telephely-kérelmének engedélyeztetésére való felkészülés, bár maga a kérelem vélhetőleg csak 2014-ben érkezik be. Tavaly már meghatározták az engedélyeztetés jogi feltételeit, és kész a működő blokkok majdani lebontásának jogi szabályozása is.

Az atomerőmű üzembiztonságának növelése folyamatos, a munka egy 2008-as felmérés után kapott nagy lendületet. Ennek köszönhetően ma már több olyan intézkedés is folyamatban van, amelyeket a múlt évi fukusimai atomerőmű-baleset tapasztalatai (célzott biztonsági felülvizsgálat, azaz a stresszteszt) alapján írtak elő. A Stressz- teszten nem merült fel, hogy bármilyen azonnali intézkedésre szükség lenne.
Idei esemény lesz a Bátaapátiban lévő nukleáris hulladéktároló végleges üzemeltetési engedélyének a megadása is.

Paksi biztonságjavítás

l földrengés elleni megerősítés

l hidrogénégető telepítése

l súlyosbaleset-kezelési útmutató

l a reaktor külső hűtése

l az áramellátás javítása

Forrás: OAH (folyamatban lévő munkák)

l hidrogénégető telepítése

l súlyosbaleset-kezelési útmutató

l a reaktor külső hűtése

l az áramellátás javítása

Forrás: OAH (folyamatban lévő munkák) -->

áram blokk Paks élettartam atomerőmű OAH
Kapcsolódó cikkek