Cégvilág

Rendőrséghez fordult a beszállító

Különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt feljelentette egyik beszállítója az AES Borsodi Energetikai Kft.-t a Miskolci Rendőrfőkapitányságon, amely ennek alapján nyomozást rendelt el. Értesülésünk szerint a feljelentés oka részben azonos azzal, ami miatt több beszállító már két hónappal ezelőtt is a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult a már felszámolás alatt lévő amerikai hátterű társaság ellen.

A panaszosok szerint az AES úgy rendelt tőlük az energiatermeléshez szükséges tüzelőanyagot (szenet és biomasszát), hogy azt is tudta, fel fog hagyni a tevékenységgel, és azt is, hogy a beszállítóit nem tudja majd kifizetni. Az energiatermelés leállításáról ugyanis már a 2011. februári taggyűlésén döntött, megszűnési szándékáról pedig márciusban tájékoztatta a Magyar Energia Hivatalt. Mindezt azonban nem közölte a beszállítókkal, sőt, egy részüktől még áprilisban is rendelt.


Az AES májusban felszámolást, júliusban csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen, maga a felszámolás pedig októberben kezdődött. A felsoroltak alapján úgy vélik a panaszosok, hogy az erőműtársaság csődbűntettet követett el.

További részletek a Világgazdaságban

aes csődbüntett energia tartozás erőmű
Kapcsolódó cikkek