Cégvilág

9-től 34 ezerig - Szállodafejlesztések és szobaárak most

A KSH előzetes adatai alapján 2011-ben Magyarországon a szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak. A visszaesés azonban nem általános; míg a külföldi vendégéjszakák száma 3 százalékkal nőtt, a belföldieké 4 százalékkal csökkent – írja a Colliers.

Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégéjszakák száma nőtt (összességében 4,5 százalékkal), ezzel szemben a Balatonnál mindkét mutató esetében visszaesés tapasztalható. Észrevehető egy minőségi eltolódás: míg a szállodák 6 százalékkal több vendéget regisztráltak, addig a panziókban 23 százalékkal kevesebb vendég fordult meg.

A szállodákon belül is vannak különbségek:, a négycsillagos hotelekben az elmúlt évek jelentős kapacitásbővülése ellenére közel 10 százalékos volt a vendégszám növekedés, az ötcsillagosokra stagnálás, a háromcsillagosokra enyhe, míg az ez alatti kategóriára jelentősebb visszaesés volt jellemző. A wellness szállodák különösen jól teljesítettek, 26 százalékkal több vendéget fogadtak, mint egy évvel ezelőtt.

A szobaárak egy százalékkal növekedtek, Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három–ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára 9 200 és 34 600 forint között volt. Az üdülési csekket felváltó SZÉP kártya, valamint a devizahitelek fix árfolyamú törlesztése egyaránt növelheti a belföldi keresletet. A gyenge forint szintén inkább a belföldi utazások felé terelheti az embereket, a külföldiek számára pedig olcsóbbá válik a magyarországi tartózkodás. Emellett a főleg külföldi vendégekre alapozó szállodák szobaárai euróban vannak, így a magas árfolyam kedvező számukra.

2011-ben 9 új szálloda kezdte meg működését Budapesten, több mint 600 új szobával bővítve a kínálatot. 2012-ben újabb 6 db hotel átadását várjuk, ami további 500 új szobát jelent. A szállodafejlesztéseknél viszont mindig nagy a bizonytalansági tényező a megnyitás időpontjának tekintetében.

Vidéken is épülnek új szállodák, legtöbbjük uniós támogatással. Ezek elsősorban wellness hotelek, de a jelentősebb új ipari beruházásokhoz kapcsolódóan (Győr, Kecskemét) megjelentek az üzleti turizmusra alapozó szállodák is.

devizahitel szállodafejlesztés szép kártya szálloda colliers
Kapcsolódó cikkek