Cégvilág

Csőd után beruházás és létszámbővítés a magyar Knaus-gyárban

Jelentős beruházást hajt végre a nagyoroszi Knaus Tabbert Kft. pedig két éve még az volt a legjobb hír, hogy nem szünteti meg a gyárat a tulajdonos. Az anyakonszern vezetése azonban hamar rájött, hogy Nagyoroszit nem áldozhatják föl.

Nyár végéig 900 000 euróba kerülő beruházássorozatot hajtanak végre a nagyoroszi kempingjárműgyárban. Botka József, a Knaus Tabbert Kft. ügyvezető igazgatója arra kért a tulajdonosi körtől anyagi támogatást, hogy a jelenlegi ezer darabos lakóautó-gyártó kapacitást 2200-ra fejlessze.


"A piaci igények azt mutatják, hogy az a gyártó kerül előnybe, amely nem csak jó áron kínál jó terméket, hanem kis átfutási idővel tud szállítani a megrendelőnek" – magyarázta Botka József, kiemelve ugyanakkor, hogy a tulajdonos, a holland HTP befektetői csoport nem csupán a magyar, hanem a német gyárak termelékenységét is fejleszti. A németországi Tabbert-gyárban például hétmillió eurós beruházás folyik ennek kapcsán. A kapacitásbővítés mellett újratervezik a járműmodelleket is.


"Nálunk ugyan alacsonyabb a termelési költség, mint Németországban, de annak érdekében, hogy ez a költségelőny megmaradjon át kell tervezni a járműveket az egyszerűbb, olcsóbb gyárthatóság érdekében. Az áttervezést a cég hatfős mérnökcsoportja a német konstruktőrökkel együtt végzi" – mondta az ügyvezető igazgató, aki szerint a beruházásoknak nyár végére be kell fejeződniük, hogy szeptemberben már teljes erővel indulhasson a jövő évi modellek termelése. A 900 000 euró harmadát az asztalosüzembe való gépekre a többit pedig épületátalakításra és egyéb termelőberendezésekre, szerszámokra szánja a cég, hogy a sajátfejlesztésű kis kempingbusz termelési kapacitását megháromszorozva, naponta 9-10 járművet is kibocsáthasson a gyár. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

járműgyártás munakerő Knaus Szlovákia beruházás
Kapcsolódó cikkek