Cégvilág

Depresszió és szakemberhiány

A szakemberhiányt nevezte a hazai pszichiátriai ellátás legnagyobb gondjának Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) most leköszönt elnöke.

A társaság most zárult kongresszusán az is elhangzott: az orvosok és már a szakápolók is nemcsak az országból, hanem a szakterületről is elvándorolnak, ez lassan ellehetetleníti a szakma működését. Becslések szerint a 850 szakvizsgával rendelkező és még aktív korú pszichiáter szakorvosból 250 él és dolgozik külföldön.

Miközben a gazdasági válságok idején, így napjainkban is jelentősen növekszik a lelki problémákkal küszködők száma, Magyarországon a lelki egészség megőrzésének, helyreállításának nincs országos stratégiája, és az ellátórendszer is szétzilálódott. Lehóczky Pál, az MPT leendő elnöke szerint a jelenlegi intézményrendszer átmeneti, kevésbé életképes, és a Magyarországon jellemző klasszikus kórházcentrikusságot tükrözi. A Semmelweis-terv ezt nem vitatja, de elismeri: Magyarország jelenleg a pszichiátriai fekvő kapacitások tekintetében
Európában az utolsó előtti helyen áll.

pszichiátria egészségügy
Kapcsolódó cikkek