Cégvilág

Egészségügyi bértárgyalások forrás nélkül

A legszerényebb követeléssel előálló egészségügyi érdekvédők szerint is több tízmilliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy érdemben emelkedjen az ágazatban dolgozók fizetése. Ám ennyi pénz egyszerűen nem áll rendelkezésre.

Miközben az Egészségügyi Államtitkárság gőzerővel gyűjti az adatokat arról, mennyi orvos, mekkora fizetésért is dolgozik ma az országban, az érdekvédelmi szervezetek többsége kezd türelmetlenné válni. A január végére ígért újabb bértárgyalási fordulót ugyanis éppen ezen adatok hiányában fújta le Szócska Miklós államtitkár.

Az egészségügyi bérrendezés élharcosa, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke még türelmes, és reméli, hogy követeléseiket békés úton is elérhetik. Papp Magor a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: még semmi sincs veszve, hiszen március végére halasztották a felmondólevelek élesítését, addig pedig még két hónap az egészségügyi vezetés rendelkezésére áll a megállapodáshoz.

Azt szerinte is fontos tudni, hol, mennyiért és milyen szerződéssel dolgoznak ma az egészségügyben, hiszen általános béremelést nem lehet adni egy olyan ágazatban, ahol nem csak közalkalmazotti státusban, hanem sokféle szerződéses jogviszonyban foglalkoztatják a dolgozókat. Ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy miközben százmilliárdokat fizet ki a költségvetés az egészségügy és ezen belül a dolgozók bérének finanszírozására, eddig senkit sem érdekelt, átláthatóan költik-e el ezt a pénzt az intézmények.

A Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa (TESZT) szerint viszont elfogadhatatlan és indokolhatatlan a bértárgyalások elhúzódása. Számukra érthetetlen az indok, miszerint az egyeztetéseket azért nem lehet folytatni, mert még csak most folyik a létszám- és béradatok begyűjtése. Egyre egyértelműbb, hogy nincs érdemi forrás jelentős béremelésre – fogalmaznak.

A tárgyaláson ugyan csak „megfigyelői státuszban” van jelen, ám annál hangosabban hallatja a hangját a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ). Most sem kertelnek: véleményünk szerint ahogyan a dolgok most haladnak, nem lehet majd érdemi megállapodásról beszélni.

További részletek a mai Világgazdaságban

bér orvosok rezidensek egészségügy
Kapcsolódó cikkek