Cégvilág

Európába jön az orosz áramóriás

A külföldi terjeszkedésre készülő orosz állami villamos energia termelő és kereskedő társaság, az Inter RAO UES „több mint egy” erőművet vásárolna a német RWE társaságtól, amely éppen kivonulóban a nukleáris áramtermelésből.

Németországban 2022-ig be kell zárni az összes atomerőművet. Az adósságai csökkentésén dolgozó RWE egyébként is nagyobb eszközeladásokra készül, ezekből 11 milliárd euró bevételt vár. (Magyarországon a Mátrai Erőműben, és az Elmű-Émász csoportban van tulajdonrésze.)  

A Bloomberg híre szerint az UES 2020-ra be kíván kerülni a világ 10 legnagyobb összkapacitású áramtermelő csoportja közé. Az Európai Unión kívül megjelenne a Balkánon, Törökországban, Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is. E terveit tavaly tette közzé, Oroszországon kívüli egyelőre egyetlen tranzakciót sem zárt le. A felvásárlásokhoz 1,65 milliárd euró (2,2 milliárd dollár) hitelt vesz fel.

Az orosz Gazprom tavaly decemberben zárta az RWE-vel, a második legnagyobb németországi közművállalattal az európai erőmű üzemeltető vegyes vállalatuk alapítását célzó tárgyalásait.

ues tranzakció RWE áramcég Gazprom
Kapcsolódó cikkek